Webinar-serie: De levende erfenis van trauma transformeren met Janina Fisher

Facebooktwitterlinkedinmail

6 september 2022 – Traumatiserende gebeurtenissen zijn pijnlijke ervaringen. Terwijl ‘gewone’ ervaringen een begin en eind kennen, voelt een traumatische ervaring aan alsof deze nooit voorbijgaat. Tijdens deze webinar-serie bespreekt Janina Fisher waarom trauma zorgt voor een ‘levende erfenis’ van symptomen en hoe we onze cliënten kunnen helpen om deze tot rust te brengen. Dan kunnen de traumatische ervaringen verwerkt worden en kunnen cliënten zich weer levendig gaan voelen in het hier-en-nu. Meld je nu aan! 

Gevoels- en lichaamsherinneringen
Bewuste herinneringen aan traumatiserende gebeurtenissen zijn vaak gefragmenteerd, missen samenhang of ontbreken helemaal. De gevoels- en lichaamsherinneringen die cliënten kunnen hebben, zijn juist vaak heel accuraat en levendig. Ze worden ook gemakkelijk getriggerd en kunnen dan stress- en overlevingsreacties reactiveren. Zo wordt posttraumatische stress ‘levend’ gehouden. Het gevoel van onveiligheid blijft bestaan en de schaamte, angst en woede worden steeds opnieuw ervaren.

Iemand met een traumaverleden die nog niets weet over gevoels- en lichaamsherinneringen, gaat er instinctief van uit dat hij- of zijzelf verkeerd reageert, of geeft een ander de schuld. Op de korte termijn brengt het soms verlichting om over de ervaringen te vertellen, maar dat lost de ‘levende erfenis’ niet op: de traumatische reacties blijven dagelijks optreden.

Webinar
Tijdens dit webinar krijgen de deelnemers inzicht in de lichamelijke symptomen van trauma, zoals ontregelde arousal van het autonome zenuwstelsel, overweldigende emoties en lichaamssensaties, beelden die zich opdringen, gevoelens van verdoving en gebrek aan verbinding. Besproken wordt hoe psycho-educatie een relationele ervaring kan worden, waarbij nieuwe werkwijzen worden geleerd om cliënten te helpen zich anders tot het trauma en de gevolgen ervan te verhouden. De gebeurtenissen zijn voorbij, en wat hun is overkomen kunnen we niet veranderen. Maar wel kunnen we cliënten erin begeleiden de levende erfenis van die traumatische ervaringen te transformeren en zichzelf en anderen op een positievere manier te leren zien.

Webinar-serie: De levende erfenis van trauma transformeren

Vier avonden van 19.00 tot 21.00 uur:

  • dinsdag 20 september
  • dinsdag 27 september
  • donderdag 6 oktober
  • donderdag 13 oktober

Voor meer informatie: www.uitgeverijmens.nl/webinar

Janina Fisher schreef meerdere boeken en maakte een flipover als hulpmiddel voor psycho-educatie: https://uitgeverijmens.nl/product-categorie/auteurs/janina-fisher

 

 

Bron : persbericht

Dit bericht is 1513 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail