Wat is er te doen rond World Suicide Prevention Day op 10 september?

Facebooktwitterlinkedinmail

2 september 2021 – Vrijdag 10 september  is het World Suicide Prevention Day.  Wereldwijd staan we stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd of aan zelfmoord denken, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Samen doorbreken we het taboe op zelfmoord. We gaan op 10 september op allerlei manieren met elkaar in gesprek, zodat we met elkaar een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken.

Suïcidepreventie doen we samen.
Zelfmoord? Praat erover!

Op de werkvloer zijn verschillende acties mogelijk, voor collega’s of richting cliënten:

  • Draag een geel lintje op een wit shirt. Zo kan iedereen zien dat jij stilstaat bij zelfmoord. De lintjes bij 113 zijn uitverkocht. Stuur een mail naar s.michelis@113.nl als je voor volgend jaar wil bestellen. We nemen dan na 10 september contact met je op.
  • Creëer een herdenkingsplek of herdenkingsmoment.
  • Ga met collega’s in gesprek over zelfmoord en jullie ervaringen en kennis hierover. Weten jullie hoe je naar zelfmoordgedachten kan vragen en kennen jullie de signalen? Gebruik hiervoor de VraagMaar app of de gratis Online Training Suïcidepreventie van éën uur:
  • Voor medewerkers in de zorg: kennen jullie de richtlijn suïcidepreventie en werken jullie met het veiligheidsplan?
  • Ga ook binnen jouw organisatie aan de slag met zelfmoordpreventiebeleid. 113 heeft hiervoor een handzaam stappenplan ontwikkeld.
  • Meer weten over zelfmoord binnen jouw werkgebied? Kijk op de factsheets die 113 samen met diverse partners heeft ontwikkeld.

Evenementen op World Suicide Prevention Day
Wat gebeurt er in de week van 6 tot 10 september?

Suïcidepreventiecongres Wanhoop en hoop; hand in hand
Gemiddeld overlijden in Nederland vijf mensen per dag aan suïcide. Suïcide is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 10 tot 25 jaar. Daarnaast doen 135 mensen per dag een suïcidepoging. Zo’n 40 van hen wordt hiervoor behandeld op de spoedeisende hulp. Het is van groot belang dat we ons volop blijven inzetten om het aantal suïcides en suïcidepogingen terug te dringen. Vooral door kennis over effectieve suïcidepreventie te vertalen in concrete plannen en acties.

Op 10 september, Wereld Suïcide Preventie Dag, vindt het Suïcidepreventiecongres 2021 plaats. Deze editie van het congres wordt live vanuit Felix Meritis in Amsterdam gestreamd. De organisatie is in handen van RINO Amsterdam, met partners GGZ Rivierduinen, GGZ Friesland, NIP, Ivonne van de Ven Stichting, MIND, Trimbos Instituut en 113 Zelfmoordpreventie.

Dit jaar draagt het ONLINE congres de titel: ‘Wanhoop en hoop; hand in hand’. Het online congres gaat over samenwerking tussen cliënten, professionals, naasten en ervaringsdeskundigen. Er is een uitgebreid programma met uiteenlopende keynotes. De dagvoorzitters zijn Derek de Beurs en Maarten Dallinga. Live aanwezig tijdens het congres is Merlijn Kamerling.

Bezoek de website voor meer informatie en om je in te schrijven!

Uitreiking Jan Mokkenstormprijs
Op 10 september 2021 wordt de tweede Jan Mokkenstormprijs voor een praktijkvoorbeeld uitgereikt: een aanmoedigingsprijs voor een praktijkvoorbeeld dat heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfmoord in Nederland.

De prijs draagt de naam van Jan Mokkenstorm die op 8 juli 2019 overleed. Jan was psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie en had één duidelijke missie: een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Hij ging voor die missie niets uit de weg. Op inspirerende, doortastende, creatieve en volhardende wijze zette hij suïcidepreventie in Nederland duurzaam op de kaart. Zijn hoopvolle boodschap inspireert ons en zoveel anderen om met zijn levenswerk door te gaan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro, te besteden aan het project en wordt uitgereikt tijdens het suïcidepreventiecongres.

Roadtrip Suïcidepreventie
Dagelijks maken talloze gedreven professionals zich hard voor suïcidepreventie in Nederland. Daarom rijdt 113 in de week van 6 t/m 10 september met een bus door het land met de “Roadtrip Suïcidepreventie”.

Bekijk de pagina over de roadtrip voor alle deelnemers en om de route te bekijken.

Wegens corona gesloten en lancering game
De coronamaatregelen hebben impact op de mentale gezondheid, nu en in de toekomst. De laatste aflevering van Wegens Corona gesloten gaat over hoop voor de toekomst.

Op 10 september lanceert 113 Zelfmoordpreventie met Sokpop Collective een serious game die de speler het gesprek rond zelfmoordgedachten leert voeren. Stap in een kleurrijke wereld waar magische wezentjes je tips en tricks leren om iemand te helpen die psychisch klem zit.

Bron: 113.nl 

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 1979 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail