Wat doe je als iemand in je naaste omgeving een depressie heeft?

Facebooktwitterlinkedinmail

20 maart 2017 – Maar liefst één op de vijf volwassenen is ooit in zijn of haar leven depressief. De kans is dus groot dat iemand in jouw omgeving een keer met een depressie te maken krijgt. Misschien weet je niet zo goed hoe je daarmee om moet gaan. Wat kun je wel zeggen en doen, en wat beter niet? MIND, een organisatie die opkomt voor mensen met psychische problemen, geeft tips. 

Iedereen heeft wel eens een dip, of een kortere periode waarin je je wat somberder dan normaal voelt. Maar als je (bijna) dagelijks gedurende minimaal twee weken minstens vijf of meer symptomen vertoont van depressie, dan kan het zijn dat je ook echt een depressie hebt. De diagnose kan alleen gesteld worden door een bevoegd behandelaar, zoals een gz-psycholoog of psychiater. Eén op de vijf volwassenen heeft ooit in zijn of haar leven een depressie meegemaakt, dus het gaat om een groot aantal mensen.

Is die diagnose eenmaal gesteld, dan moet niet alleen jij ermee omgaan, maar ook de mensen om je heen. Een depressieve periode duurt gemiddeld zes maanden en kan een grote impact hebben op jou en je naasten. Kamp je zelf met een depressie? Lees hier dan de tips van MIND. De tips hieronder zijn  voor de naasten van iemand met een depressie. Want wat doe je als iemand in je naaste omgeving een depressie heeft?

TIPS

  • Neem de gevoelens van serieus, ontken ze niet en bagatelliseer ze niet.
  • Probeer je partner, familielid of vriend(in) niet geforceerd op te vrolijken, dat kan averechts werken.
  • Bied een luisterend oor en toon begrip.
  • Toon betrokkenheid en belangstelling. Ga langs of bel op. Dat helpt, ook als hij of zij niet direct zijn of haar waardering laat blijken als je op bezoek komt.
  • Ga samen iets eenvoudigs doen, bijvoorbeeld wandelen of winkelen. Of bied hulp aan bij een praktische taak waar de ander weinig energie voor heeft (zoals schoonmaken of de was).
  • Maak duidelijk dat hij of zij op je kan rekenen. Weet je niet wat je moet zeggen of doen? Zeg dit dan tegen hem of haar.
  •  Zoek informatie over depressie op internet of bestel er boeken over.
  • Cijfer jezelf niet weg en bewaak je eigen grenzen. Maak tijd voor uw eigen vrienden en hobby’s en zorg dat je niet in een isolement terecht komt.
  • Als je naaste met een depressie een behandeling ondergaat, koester dan niet de verwachting dat alles weer gauw bij het oude zal zijn. Herstel heeft tijd nodig, schat dat realistisch in.
  • Op psychischegezondheid.nl/mantelzorg vind je  informatie en tips over hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen als je voor een ander zorgt.

Lees informatie over depressie, bijvoorbeeld op MINDblue, de website van MIND over depressie. Of op de website van de Depressie Vereniging.

 Praten of online cursus

Wil je anoniem je verhaal doen en met een professionele hulpverlener bespreken wat je nog meer kunt doen? Ga naar www.korrelatie.nl en bel, mail, chat of WhatsApp met een hulpverlener. Binnenkort start MINDblue met een gratis online cursus voor iedereen die zorgt voor iemand met een depressie.

MIND is een beweging van en voor alle mensen die te maken hebben met psychische problemen. Samen zetten we ons in om psychische problemen te voorkomen en mensen met psychische problemen te ondersteunen. We werken aan een samenleving waarin alle mensen de kans krijgen om naar eigen vermogen mee te doen en waarin iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. En we zetten ons in voor meer begrip voor en openheid over psychische problemen. Om dit te bereiken doen we onderzoek, voeren we projecten uit en komen we in actie. Bij MIND kun je terecht om informatie en ervaringen te vinden en te delen en voor inspiratie, motivatie en ondersteuning. MIND is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGz.

Bron: mindblue.nl

Dit bericht is 8210 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail