Waarom liegen we zo vaak?

Facebooktwitterlinkedinmail

15 februari 2023 –  Gemiddeld liegen mensen ongeveer twee keer per dag. Sophie van der Zee, universitair docent toegepaste economie aan Erasmus School of Economics, gaat in een artikel van het Algemeen Dagblad in op de vraag waarom mensen zo vaak en zo makkelijk liegen.

Hoewel uit een onderzoek is gebleken dat mensen gemiddeld twee keer per dag liegen, ligt het werkelijke aantal wellicht nog wel hoger. ‘Achteraf vertellen hoe vaak je hebt gelogen, is best ingewikkeld. Vaak herinneren mensen het zich niet goed, deels omdat ze het goedpraten of niet vinden dat iets een leugen is’, aldus Van der Zee.

Waarom liegen we?
Vaak komen leugens in de vorm van het vertellen van smoesjes. De voornaamste reden van het vertellen van smoesjes is om ergens onderuit te komen, of een bepaald gespreksonderwerp te vermijden. ‘Bij volwassenen draait het vaak om sociale relaties: we willen dat de ander zich geen zorgen maakt of zich juist goed voelt’, voegt de universitair docent toe.

Nadelen van smoesjes
Toch zijn smoesjes niet altijd de oplossing. Alhoewel het vertellen van een smoesje vaak makkelijker is dan het vertellen van de waarheid, voelen we ons erg gekwetst als we iemand betrappen op het vertellen van een leugen. ‘Het zorgt voor een flinke deuk in ons vertrouwen in de ander. Mensen vinden eerlijkheid over algemeen heel belangrijk’, zegt Van der Zee. Smoesjes zijn dus vaak de makkelijke, maar niet per se de juiste oplossing.

Downloads
Het AD: smoesjes verzinnen PDF, 1.43 MB

Bron: eur.nl 

 

Dit bericht is 1239 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail