Vrouwen van middelbare leeftijd beter geheugen dan mannen

Facebooktwitterlinkedinmail

16 januari 2022 – Vrouwen van middelbare leeftijd hebben een beter geheugen dan mannen van middelbare leeftijd. Ook verwerken zij informatie sneller dan mannen. In de loop van de jaren gaan beide functies bij vrouwen echter sneller achteruit dan bij mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de Vrije Universiteit Amsterdam.

In Nederland en wereldwijd krijgen meer vrouwen dan mannen ouderdomsdementie. Dementie tast functies zoals geheugen en snelheid van informatieverwerking aan. Doorgaans nemen de functies al lange tijd voordat dementie optreedt gestaag af.

Hersenfuncties gemeten
Wetenschappers van het RIVM en VU Amsterdam hebben het geheugen en de snelheid van informatieverwerking gemeten van tienduizend mannen en vrouwen van 45 jaar en ouder over een periode van 20 jaar. Er is gebruikgemaakt van de Doetinchem Cohort Studie en de Longitudinal Aging Study Amsterdam. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gerontology.

Verschillen in toekomst mogelijk kleiner
Onder deelnemers die later geboren zijn, grofweg na de Tweede Wereldoorlog, is het voordeel in geheugen en snelheid van informatieverwerking voor vrouwen groter. Dit komt onder andere doordat het opleidingsniveau in de afgelopen decennia vooral bij vrouwen hoger werd. Deze relatief hogere cognitieve reserve bij vrouwen, kan betekenen dat in de toekomst dementie niet meer vaker voor zal komen bij vrouwen dan bij mannen.

Bron: vu.nl

Dit bericht is 1691 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail