Leven in grote stad vergroot de kans op psychose

Facebooktwitterlinkedinmail
26 mei 2017 – Adolescenten die in de grote stad wonen, zouden 40 procent meer kans hebben op een psychose. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van King’s College London en Duke University, gepubliceerd in Schizophrenia Bulletin, zo meldt NU.nl. 

Meer dan tweeduizend Britse achttienjarigen werd gevraagd naar psychotische symptomen die zij sinds hun twaalfde mogelijk hebben ervaren, zoals het horen van stemmen of het ervaren van paranoïde gevoelens. Ook werd er gevraagd of zij weleens te maken hadden met criminaliteit en of zij hiervan ook het slachtoffer zijn geworden.

Daaruit bleek dat jongeren die in grote steden in Engeland en Wales zijn opgegroeid, gemiddeld 40 procent vaker dergelijke ervaringen te hebben gehad dan leeftijdsgenoten die wonen in kleinere steden of dorpen. Dit verschil bleef significant wanneer er ook rekening werd gehouden werd met drugsgebruik, sociaal-economische status en historie van psychose in de familie van de deelnemende jongeren.

Slachtoffer

Dit zou volgens de onderzoekers vooral komen doordat deze jongeren leven in slechtere buurten of te maken hebben gehad met criminaliteit. Onder jongeren die in achterstandswijken opgroeiden en het slachtoffer werden van een misdaad, gaf 62 procent aan een psychotische ervaring te hebben meegemaakt. Dit aantal was drie keer hoger dan adolescenten die meer richting het platteland wonen.

70 procent van de mensen die ooit last krijgt van psychotische symptomen, krijgt hier tijdens zijn puberjaren voor het eerst mee te maken.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 5004 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail