Voordelen antipsychotica wegen op tegen bijwerkingen

Facebooktwitterlinkedinmail

8 mei 2017 – Antipsychotische medicatie heeft op de lange termijn geen negatieve effecten op de hersenen en het welzijn van patiënten met schizofrenie en aanverwante psychotische stoornissen. Ook wegen de voordelen van antipsychotica op tegen de mogelijke bijwerkingen, zo meldt NU.nl.

Dat concludeert een internationale groep van experts uit onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Japan en China. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry.

“Uit verschillende studies komt sterk naar voren dat de meerderheid van de patiënten met schizofrenie profiteert van antipsychotische medicatie”, zegt onderzoeker Jeffrey Lieberman. “Zowel bij aanvang van de ziekte als op de lange termijn.”

Wel is volgens Lieberman nog meer onderzoek nodig naar de effecten van antipsychotica op het stofwisselingssyndroom, een aandoening die wordt veroorzaakt door een disbalans tussen voedselopname en lichamelijke activiteit.

“Om vragen hierover te kunnen beantwoorden, moet meer onderzoek worden gedaan. In de tussentijd moeten de voordelen van antipsychotica worden uitgedragen naar patiënten en families”, vindt Lieberman. “Wel moet de medicatie verstandig worden gebruikt.”

In de Verenigde Staten zijn bijna zeven miljoen mensen die medicatie innemen voor de behandeling van schizofrenie en aanverwante stoornissen. Medicatie moet onder meer de symptomen van een psychose verlichten.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 17178 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail