Voor anorexia patiënten: je lichaam door een roze bril

Facebooktwitterlinkedinmail

virtual reality, fb-vr

11 oktober 2016 – Een spiegel om in te kijken hoe je eruit ziet, dat werkt niet als je anorexia hebt. Anorexiapatiënten hebben namelijk een verwrongen beeld van hun eigen lichaam. Maar dat beeld is bij te stellen: met een virtual reality-bril, zo meldt de NOS

Onderzoekers aan de Universiteit Utrecht hebben één virtueel lichaam gemaakt, dat ze met een VR-bril laten zien aan mensen met anorexia. Die zien een normaal lichaam door de bril. Zo willen de onderzoekers het verkeerde beeld dat patiënten hebben bijstellen.

Hoe werkt het nou precies? Terwijl de patiënten door de bril naar het virtuele lichaam kijken, strijkt de onderzoeker met een kwastje over bepaalde lichaamsdelen van de patiënt. Tegelijkertijd zien ze dat dezelfde, virtuele lichaamsdelen ook met een kwastje aangeraakt worden. Op die manier krijg je een Full Body Illusion.

“Veel patiënten waren echt verrast”, zegt psycholoog Anouk Keizer. “‘Oooh, nu ben ik echt heel dun’, zeiden ze dan.” Terwijl ze dus een ‘dikker’ lichaam zagen dan het lichaam dat ze zichzelf ‘aanmeten’. Ze zagen een realistisch beeld van zichzelf.

Anorexiapatiënten krijgen de echte informatie over hun lichaam niet meer binnen via hun ogen. Dus moeten we de hersenen voor de gek houden, dat is de cruciale factor.

Psycholoog Anouk Keizer

En als je de bril weer afzet? “Drie uur na het afzetten hebben we weer gemeten, en toen hadden ze nog steeds een beter beeld van hun eigen lichaam. Dus het effect blijft lang bestaan.”

Maar, zegt Keizer, het gaat niet per se om de VR-bril. “Anorexiapatiënten krijgen de echte informatie over hun lichaam niet meer binnen via hun ogen. Dus moeten we de hersenen voor de gek houden, dat is de cruciale factor.”

Of dit nou dé behandeling voor anorexia wordt, is niet zeker. Momenteel is het in ieder geval nog geen officiële methode. “Zo’n bril is heel duur, maar we gaan zeker kijken of we de kennis kunnen omzetten.”

NOS: We gingen langs bij de onderzoekers om te kijken wat je precies door zo’n bril ziet. Bekijk hier de video: Voor anorexiapatiënten: je eigen lichaam door een roze bril | NOS op 3 

Bron: nos.nl

Dit bericht is 3859 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail