Virtual reality-behandeling psychose verbetert dagelijks leven van patiënten

Facebooktwitterlinkedinmail

19 februari 2021 – Op virtual reality gebaseerde cognitieve gedragstherapie is ecologisch valide, veilig, effectief en economisch verantwoord voor implementatie in de gezondheidszorg voor de behandeling van patiënten met een psychotische stoornis. Psychotische symptomen die mensen in het dagelijks sociale leven hebben, treden óók op in virtuele sociale omgevingen.

Virtual reality kan daarom goed worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar (sociale) mechanismen. Daarnaast zorgt een behandeling in virtuele reality sociale omgeving voor verbeteringen in het dagelijks leven van patiënten met een psychotische stoornis die last hebben van angst en achterdocht. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Roos Pot-Kolder.

Virtuele sociale omgeving
Pot-Kolder onderzocht mechanismen van paranoïde wanen, inclusief de ecologische validiteit van virtuele sociale omgevingen voor het uitlokken van paranoïde gedachten en gedrag, en de veiligheid van gebruik omtrent het optreden van cyber sickness. Daarnaast werd een klinisch onderzoek uitgevoerd naar de effecten van in virtual reality gebaseerde cognitieve gedragstherapie voor paranoïde wanen en sociaal functioneren. Pot-Kolder: “Patiënten met een psychotische stoornis durven na de virtual reality behandeling weer zonder angst en achterdocht hun boodschappen te doen, met het OV te reizen en hun vrienden te zien.”

Cybersickness
Het gebruik van virtual reality bij cognitieve gedragstherapie is nog niet helemaal waterdicht als het gaat om het oplossen van mogelijke nadelen ervan, zoals het ontstaan van cybersickness. Dit is een negatief bijeffect van bloostelling aan virtual reality omgevingen, en het optreden ervan is gerelateerd aan het stoppen met virtual reality therapie. Pot-Kolder: “Maar het lijkt er op dat cybersickness symptomen overlappen met de symptomen die optreden bij angst. De verwachting is daarom ook dat als de angst gedurende een virtual reality therapie afneemt, de gerapporteerde cybersickness symptomen ook dalen.”

Meer informatie over het proefschrift

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA

  • Startdatum 19-02-2021
  • Tijd 13.45
  • Titel Virtual reality for research and treatment of psychosis
  • Spreker R.M.C.A. Kolder
  • Promotor prof.dr. M. van der Gaag, prof.dr. W.A. Veling
  • Onderdeel Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Bron: vu.nl 

Dit bericht is 2794 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail