Verzuim zorgsector in het derde kwartaal stijgt opnieuw

Facebooktwitterlinkedinmail

28 oktober 2022 – Het verzuimpercentage over het derde kwartaal van 2022 komt uit op 7,37. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van het derde kwartaal 2021. De stijging wordt vooral veroorzaakt door een stijging in kort verzuim.

Het ziekteverzuim in de zorgsector is in een jaar tijd sterk gestegen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Vernet. Waar het verzuimpercentage over het derde kwartaal uitkwam op 7,37 is, was dat in dezelfde periode een jaar geleden nog 6,55, een stijging van 13 procent.
Hoewel er sprake is van een stijging in alle duurklassen, valt vooral de forse stijging van bijna 60 procent in kort verzuim op.

Verzuimdatabedrijf Vernet, dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, lijkt met deze cijfers het beeld te bevestigen dat in de media wordt geschetst. “De berichten over uitval door personeelskrapte en bijvoorbeeld geldzorgen bereiken ons ook. Deze oorzaken komen bovenop de reguliere oorzaken die er altijd al waren” aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering Vernet. “Daarnaast was er in september ook sprake van de najaarsgolf van Corona met alsmaar oplopende besmettingscijfers.”

De nu gepubliceerde verzuimcijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een Covid-19-testuitslag. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren.

 

Verdere verdieping en inspiratie
Op de website www.vernet.nl staan eerdere analyses gepubliceerd van kwartaalcijfers. Naast inzicht in verzuim wil Vernet de sector helpen om het verzuim verder te verlagen. Vernet heeft uit de gesprekken met de best presterende organisaties op gebied van verzuim concrete tips verzameld. Tevens wordt er middels webinars inspiratie gedeeld. De tips en ideeën delen we via www.vernet.nl.

Samenwerking Vernet PGGM PFZW
De dienstverlening van Vernet is onderdeel van een gezamenlijke inspanning van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata, als aanvulling op bestaande pensioendiensten. Werkgevers gebruiken deze data bij de aanpak van personeelstekorten in de sector zorg en welzijn. Vernet en PFZW verzamelen sinds het uitbreken van de Covid-19 crisis ook cijfers op maandbasis die op regionaal en landelijk niveau inzicht geven in de ontwikkeling van het verzuim en het actuele personeelsverloop in de sector. Deze data zijn openbaar beschikbaar en wordt ontsloten via de website https://inzetzorg.arbeidsmarktinbeeld.nl/inzetzorg-landelijk-dashboard?sectionId=5486. 

Over Vernet
Onderzoeksbureau en kennisnetwerk Vernet is sinds 1996 marktleider in het verzamelen, benchmarken en interpreteren van HR- en verzuimgegevens in de Nederlandse zorgsector. Met inzichtelijke data wil Vernet werkgevers in afzonderlijke zorgbranches helpen om te komen tot een verhoogde inzetbaarheid van hun personeel. Vernet bedient zo’n vierhonderd zorgorganisaties met 623 duizend medewerkers. Vernet is een 100%-dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. De dienstverlening van Vernet sluit aan bij de ambitie van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers en werknemers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen. In de eerste plaats met een adequate pensioenvoorziening, maar ook door het inzetten van deskundigheid op het gebied van arbeidsmarktdata.
www.vernet.nl

Bron: persbericht

Dit bericht is 2872 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail