Verplichte opvoedcursus in strijd tegen kindermishandeling

Facebooktwitterlinkedinmail

liefde_troosten_moeder_kind, kindermishandeling

15 november 2016 – De Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik wil een verplichte opvoedcursus voor alle jonge ouders. De werkgroep noemt dat broodnodig om het grote aantal kindermishandelingen in Nederland te verminderen. Er worden jaarlijks meer dan 100.000 gevallen gemeld, zo meldt de NOS. 

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan, die voorzitter is van de Taskforce, wijst erop dat het normaal is dat mensen een cursus volgen om te bevallen. “Waarom vinden wij het ook niet normaal dat voor al die vele jaren daarna ouders leren hoe je kinderen opvoedt.”

Van der Laan denkt dat zo’n opvoedcursus verplicht moet zijn. “Je kan niet zeggen: jullie zijn een zwak gezin of jullie zijn moeilijk, dat werkt stigmatiserend.” Hij vindt dat hij zelf ook zo’n cursus had moeten volgen. “Dat had me een paar fouten gescheeld.”

De Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik bepleit naast een cursus ook het delen van informatie, bijvoorbeeld door artsen. Van der Laan vindt dat in het uiterste geval privacy geschonden mag worden om een kind te kunnen helpen.

“Privacy is ongeveer heilig, maar soms gaat het ten koste van het belang van een kind. Dat mag nooit gebeuren”, vindt Van der Laan.

De Taskforce moet onderwerpen als kindermishandeling en seksueel misbruik op de agenda zetten van bestuurders, managers en professionals. Het pleidooi voor ander beleid wordt nu gedaan omdat het de Week tegen Kindermishandeling is.

De Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik is in 2012 ingesteld door de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Volksgezondheid.

Bron en video: nos.nl

Dit bericht is 3964 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail