Vernieuwde website voor ouders met psychische of verslavingsproblemen en hun partners

Facebooktwitterlinkedinmail

22  juni 2022- In Nederland voeden meer dan 400.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen hun kinderen op. Ruim 14 jaar geleden ontwikkelde het Trimbos-instituut KopOpOuders.nl, een website met opvoedondersteuning voor deze ouders en hun partners. Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan bijvoorbeeld het herschrijven van de tekst op de website, in een nauwe samenwerking met (zorg)professionals en ouders zelf. Vandaag is de nieuwe website live!

KopOpOuders.nl in een nieuw jasje
Afgelopen maanden is de website KopOpOuders volledig voorzien van nieuwe of herschreven inhoud en een rustige en moderne uitstraling, ook voor op de mobiel. Na meer dan een decennium was de inhoud, schrijfstijl en de uitstraling van de website behoorlijk toe aan vernieuwing. Voor het updaten van de website is er nauw samengewerkt met (zorg)professionals en ouders zelf.

De vernieuwde website spreekt ouders op een ondersteunende, activerende en positieve manier aan op het gebied van opvoedondersteuning. We proberen ouders in hun kracht te zetten en aan te sporen om te kijken naar datgene waar ze invloed op hebben. Er ligt minder nadruk op de mogelijke negatieve gevolgen voor hun kinderen, aangezien ouders zelf hebben aangegeven dat dit beangstigend en beschuldigend kan overkomen.

Daarnaast is er op de website nu meer aandacht voor vragen en zorgen van partners. Bij een ouder met psychische problemen of een verslaving wordt vaak een groot beroep gedaan op de partner en de relatie kan hierdoor onder druk komen te staan. De website biedt onder andere tips hoe partners hun eigen grenzen kunnen bewaken, hoe ze wel en niet kunnen helpen en hoe ze kunnen omgaan met lastige opmerkingen uit de omgeving.

Wat is KopOpOuders? 
In Nederland voeden meer dan 400.000 vaders en moeders hun kinderen op terwijl ze zelf kampen met psychische problemen zoals een depressie, angst of een verslaving. Door de gevolgen van de problematiek lukt het hen soms niet om hun kinderen de zorg en aandacht te geven die ze zouden willen geven. Deze ouders voelen zich vaak onzeker in de opvoeding of schuldig naar hun kinderen. KopOpOuders.nl is er voor hen én hun partners.

De kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving noemen wij KOPP/KOV. KOPP/KOV lopen meer kans dan andere kinderen om op latere leeftijd ook een verslaving of mentale problemen te ontwikkelen. Het Trimbos-instituut streeft naar een gezonde ontwikkeling en het bevorderen van de mentale gezondheid van kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen, ook als zij inmiddels volwassen zijn.

Op de website van KopOpOuders kunnen ouders met psychische of verslavingsproblemen terecht voor online opvoedondersteuning. Daar staan ervaringen en vragen van ouders met psychische of verslavingsproblemen én hun partners. Zo kan je lezen over de onzekerheden en zorgen waar ouders en partners dagelijks mee kunnen worstelen. Ook biedt KopOpOuders verschillende vormen van ondersteuning aan ouders en partners, zoals een gratis online cursus of anoniem e-mailcontact.

Wat biedt KopOpOuders? 
Online groepscursus

Iedere maand start er een nieuwe online groepscursus op KopOpOuders. Deze praktische cursus biedt gratis informatie, oefeningen en tips over hoe ouders, ondanks psychische of verslavingsproblemen, goede ouders voor hun kind kunnen zijn. Er is veel ruimte om (anoniem) ervaringen uit te wisselen voor ouders onderling. Ook partners kunnen zich aanmelden voor de cursus. De groepscursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur.

Startdata van de groepscursus:

Donderdag 23 juni om 9.00 uur
Maandag 4 juli om 19.00 uur
Maandag 22 augustus om 19.30 uur

> Bekijk hier de online groepscursus

Zelfhulpcursus 

Als iemand liever op een eigen gekozen moment de cursus KopOpOuders wilt volgen, bestaat er ook de zelfhulpcursus. Deze cursus heeft 5 losse online modules en de mogelijkheid tot 3 begeleidende contactmomenten met een deskundige (via mail, chat of bellen). Iedere module bestaat uit filmpjes en animaties over opvoeden, korte thuisoefeningen en opvoedtips.

>  Bekijk hier de online zelfhulpcursus

E-mailservice

Bij twijfel over welke cursus het meest geschikt is, of bij andere vragen voor deskundigen, is er de KopOpOuders e-mailservice. Daar kunnen ouders anoniem en vrijblijvend vragen of zorgen kwijt. Binnen 5 werkdagen krijgen zij antwoord van een deskundige.

> Bekijk hier de e-mailservice 

“Door de cursus ben ik erachter gekomen dat ik niet de enige ouder ben, die moeite heeft met de opvoeding van mijn kinderen. Het idee dat er andere ouders in eenzelfde situatie zitten, gaf mij veel steun.”  – deelnemer groepscursus

“Toen ik begon met de cursus geloofde ik niet dat de nieuwe manieren om mijn kind te benaderen, zouden helpen. De tips en handvaten stimuleren je om ze toch uit te proberen. Het gaf mij een kick om te merken dat ze toch werken!”  – deelnemer zelfhulpcursus

Ouders en partners die de KopOpOuders cursussen hebben gevolgd of gebruik hebben gemaakt van de e-mailservice merken dat ze veel baat hebben bij de tips en handvaten die ze krijgen. Ze merken dat ze minder stress ervaren bij het opvoeden en beter hun kinderen kunnen ondersteunen. Ook voelen ze zich gehoord en vinden ze het fijn om te weten dat ze niet de enige zijn in deze situatie.

Meer informatie

Trimbos.nl/koppkov

KopOpOuders.nl

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 2673 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail