13 juni 2017 – In het programma ‘Buurtcirkel’ dat ontwikkeld is door Pameijer, ondersteunen 8 tot 12 deelnemers in een wijk elkaar in een sociaal netwerk. Een vrijwilliger zorgt voor stimulans en verbindt de Buurtcirkel met de buurt en wijk. De leden vormen niet alleen met elkaar een netwerk, maar sluiten ook aan bij de bestaande infrastructuren. Een professionele buurtcirkelcoach fungeert daarbij als vangnet. De oorsprong van dit concept ligt in Londen.
Met elkaar en voor elkaar
De deelnemers ondersteunen elkaar vanuit hun eigen talenten, met hulp van een vrijwilliger en een professionele Buurtcirkelcoach. Bij praktische dingen, zoals klussen in huis en tuin of de administratie. Maar ook bij meer persoonlijke dingen waar ze tegen aan lopen. De vrijwilliger is het aanspreekpunt voor de deelnemers, de coach is er alleen als het nodig is.
Meer grip op het leven
De nadruk ligt niet meer op ondersteuning door professionals, maar het gezamenlijk vinden van oplossingen, een beroep doen op elkaars vaardigheden en gebruik maken van ieders talent. Op deze manier kunnen ‘kwetsbare’ mensen met hulp van elkaar en een vrijwilliger in de wijk wonen. Ze zijn zo minder afhankelijk van professionele zorg en dienstverlening.
Nieuwe wegen GGZ en Opvang
Pameijer heeft een strategie ontwikkeld om het programma landelijk te verspreiden en ontwikkelde ook een training voor buurtcirkelcoaches. Buurtcirkel neemt deel aan het programma Nieuwe wegen ggz en opvang. Naast Rotterdam zijn er ook Buurtcirkels in Arnhem, Venray en Zaandam.
Bron: ggznederland.nl
Dit bericht is 3749 keer gelezen.