Veni-beurs voor bijzondere onderzoeksideeën op gebied van mentale gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

19 juni 2024 – NWO heeft aan veelbelovende onderzoekers van diverse universiteiten een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegewezen. De laureaten kunnen daarmee in de komende 3 jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Die ideeën zijn zeer divers: van de rol van darmbacteriën bij depressie en angst tot slaaprestrictie therapie. 

De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs die jaarlijks wordt toegekend. De Veni-beurs maakt deel uit van het NWO-Talentprogramma en richt zich op onderzoekers die recent gepromoveerd zijn. In totaal kende NWO 174 Veni-beurzen toe aan een selectie van excellente onderzoekers.

Voor Amsterdam UMC zijn in deze ronde deze onderzoeken op het gebied van mentale gezondheid geselecteerd:

Thomaz Bastiaanssen
Examining microbiome-immuno-metabolic pathways in depressive and anxiety disorders

Onze darmbacteriën spelen een belangrijke rol in mentale gezondheid, maar hoe precies is onbekend. Door een nieuwe database te bouwen leert dit onderzoek welke bacteriën een rol spelen bij depressie en angst, wat die rol precies is, hoe ze die rol uitvoeren en hoe we uiteindelijk onze darmbacteriën gezond kunnen houden.

Josjan Zijlmans
Getraumatiseerde jongeren helpen praten met psychedelica

Josjan Zijlmans van Amsterdam UMC ontvangt een Veni voor zijn onderzoek Getraumatiseerde jongeren helpen praten met psychedelica. Posttraumatische-stressstoornis is een ernstige aandoening die veel voorkomt bij jongeren. Wanneer deze niet op tijd behandeld wordt kan dit levenslange gevolgen hebben. Hoewel effectieve therapieën bestaan, is een kwart tot de helft van adolescenten hier niet goed mee geholpen. Dit komt vaak omdat het emotioneel moeilijk is om over een trauma te praten. Therapie met psychedelica is een nieuwe, innovatieve manier om deze moeilijk te behandelen groep mogelijk toch te kunnen helpen. Zijlmans onderzoekt of deze therapievorm geschikt is voor adolescenten, hoe het hen kan helpen, en of de effecten verschillen van die bij volwassenen.

Voor het UMCG is het  volgende onderzoek gehonoreerd:

Tycho Dekkers: Meer dan het kind 
ADHD is de meest voorkomende mentale stoornis bij kinderen. Het stellen van de diagnose ADHD kan echter onbedoeld leiden tot decontextualisatie, waarbij de problemen vooral aan het kind zelf worden toegeschreven en niet aan de interactie met de omgeving. Dit zorgt ervoor dat kinderen, hun ouders, leraren en zorgverleners denken dat de kinderen zelf de belangrijkste oorzaak zijn van hun symptomen. Hoewel ADHD door zowel biologische als omgevingsfactoren wordt veroorzaakt, ligt de nadruk in de samenleving vooral op biologische factoren zoals genetica en hersenfuncties. Omgevingsfactoren zoals armoede, mentale problemen van ouders, trauma, schermtijd, vroege verwaarlozing en de jongste zijn in de klas vaak worden vaak genegeerd. Hierdoor kan ADHD te simpel worden bekeken. Dekkers onderzoekt in hoeverre het diagnosticeren van ADHD leidt tot deze decontextualisatie, de mogelijke negatieve gevolgen hiervan en hoe deze gevolgen kunnen worden tegengegaan.

Aan het UVA krijgen de volgende onderzoeken een beurs:

Dr. Tessa Blanken (Psychologie): Sleep well, sleep tight: Unravelling sleep restriction therapy to promote sleep health and well-being
Slaap is sterk verbonden met hoe we ons voelen. Slapen we langdurig slecht, dan is er een grote kans op psychologische en fysiologische klachten. Ondanks een bewezen effectieve slaap-restrictie-therapie, knapt 50% te weinig op en begrijpen we onvoldoende hoe de verschillende processen op elkaar ingrijpen om gezonde slaap te bevorderen. In dit project worden klinische data, mathematische modellen van slaap en theorieën over de behandeling in een formeel model geïntegreerd. Zo kunnen we beter begrijpen hoe verschillende processen op elkaar ingrijpen en de mogelijkheden voor verbeterde behandelingen identificeren en toetsen.

Bron: amsterdamumc.org / umcg.org

Dit bericht is 1104 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail