Veel mensen met ernstige psychische problemen hebben geldzorgen

Facebooktwitterlinkedinmail

21 november 2023 – Veel mensen met ernstige psychische problemen maken zich zorgen over geldzaken. Dat laten nieuwe resultaten zien van het panel Psychisch Gezien. Eén op de vijf panelleden heeft bijvoorbeeld geen spaargeld, en net zoveel panelleden zijn in gedachten veel bezig met geldzaken. De mensen met geldzorgen ervaren bovendien meer psychische klachten dan panelleden zonder zorgen over geld.

Panelleden zijn soms zelfs zoveel bezig met geldzaken dat ze maar moeilijk aan andere dingen kunnen denken. Onderzoek laat zien dat er een relatie is tussen psychische klachten en geldproblemen. Geldproblemen kunnen psychische klachten veroorzaken en/of verergeren. Daarnaast kan een psychische aandoening iemands financiële situatie ook negatief beïnvloeden. Dit maakt mensen met ernstige psychische aandoeningen dus extra kwetsbaar.

Bezuinigen en minder meedoen 
Het grootste deel van de panelleden (81%) bezuinigt op hun uitgaven. Panelleden bezuinigen niet alleen op de vaste lasten zoals energieverbruik en boodschappen, maar ook op dingen die hun leefwereld groter kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan hobby’s, cultuur en sport. Dat is zorgelijk omdat mensen met ernstige psychische problematiek vaak eenzaam zijn en minder meedoen aan de samenleving dan ze zouden willen.

“Ik merk dat ik soms met lood in mijn schoenen de winkel uitloop, als je ziet wat je betaalt. Het heeft vooral impact op leuke dingen doen.” – lid panel Psychisch Gezien

Hulp vinden blijkt moeilijk 
Een deel van de panelleden heeft geen hulp gezocht voor hun geldproblemen. Soms komt dat door schaamte. Maar het komt ook voor dat mensen bang zijn dat een hulpvraag over geld vervelende gevolgen kan hebben zoals dat informatie over hun financiële situatie ongevraagd bij andere mensen of instanties terecht komt.

Tegelijkertijd geven panelleden aan dat zij wel hulp nodig hebben en die ook willen. Zij lopen ertegenaan dat het moeilijk is om de (juiste) hulp te vinden. Vier op de tien panelleden weten niet waar of bij wie zij terecht kunnen. Het is dus belangrijk dat hulp beter bereikbaar wordt. Daarnaast zou het normaler moeten zijn om hulp te zoeken voor geldzorgen. Ook moeten mensen erop kunnen vertrouwen dat een hulpvraag rondom geld geen vervelende gevolgen heeft.

Het panel Psychisch Gezien van het Trimbos-instituut is van en voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Het landelijke panel geeft sinds 2010 inzicht in de levenskwaliteit, zorgbehoefte en deelname aan de maatschappij van mensen met ernstige psychische problematiek. Ruim 800 panelleden beantwoordden tussen december 2022 en maart 2023 vragen over hun financiële situatie.

Financiële situatie van mensen met ernstige psychische aandoeningen
Factsheet panel Psychisch Gezien.

Dit bericht is 953 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail