Van lust tot last: nieuw boek over de schaduwkanten van alcohol

Facebooktwitterlinkedinmail

31 december 2023 – Al eeuwenlang drinken we alcohol als genotmiddel. Maar alcohol heeft ook schaduwkanten. Denk hierbij aan schade voor de drinker zelf of schade die de drinker aan anderen toebrengt, zoals mishandeling of ongelukken. De kosten van alcoholschade zijn enorm: een jaarlijkse kostenpost voor de samenleving van tweeënhalf tot vijf miljard euro, na verrekening met de opbrengsten. Wat doen we hieraan? Welke maatregelen kunnen worden ingezet?

Op 14 december publiceerde Stichting Biowetenschappen en Maatschappij de paperback Alcohol – Van lust tot last, onder andere in samenwerking met het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut. Dit boekje belicht achtergronden van de werking van alcohol, van drinkgedrag met alle problemen die hiervan het gevolg kunnen zijn, en de mogelijkheden om deze te voorkomen en te behandelen. Onderzoekers van verschillende vakgebieden en disciplines die dagelijks met alcoholproblematiek te maken hebben, vertellen over de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied.

Alcohol, zo ingeburgerd en toch weten we zo weinig over de schade ervan
Ninette van Hasselt: “Bijna iedereen drinkt of heeft wel eens sterke drank gedronken. Ook weet bijna iedereen dat het drinken naast een vrolijke ook een donkere kant heeft. Maar als het over de risico’s van alcohol gaat, blijkt dat de concrete kennis toch beperkt is. Zo weet bijvoorbeeld slechts 37 procent van de Nederlanders dat alcohol het risico op kanker vergroot. Er is dus nog wel wat te winnen als het gaat over onze collectieve alcoholkennis.”

Over de auteurs en redactie
Het boekje is samengesteld door drs. Ninette van Hasselt, prof. dr. Arnt Schellekens, prof. dr. Pim van Gool, dr. Jannes van Everdingen. Eindredactie door dr. ir. Astrid van de Graaf.

De auteurs zijn onderzoekers en experts van Academische Werkplaats Verslaving, Amsterdam UMC, Centrum Dubbele Problematiek van ParnassiaGroep Novadic-Kentron, Cardiologie Centra Nederland, Korsakov Centrum,  Movisie, Radboudumc, Radboud Universiteit, RIVM, Rutgers, Trimbos-instituut, Ziekenhuis Rijnstate.

Het boek Alcohol Van lust tot last  is te bestellen voor €15,- via deze webshop en de reguliere boekenwinkel.

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 898 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail