UNICEF: Wie beschermt kwetsbare kinderen tijdens de nieuwe lockdown?

Facebooktwitterlinkedinmail

15 december 2020 – De nieuwe lockdown heeft een enorme impact op kinderen in kwetsbare situaties. Opnieuw gaan hun scholen dicht, verliezen zij contact met leeftijdsgenoten en moeten ze online onderwijs volgen, wat niet altijd goed lukt of waarin ze niet altijd begeleid kunnen worden. Bovendien is de kans groot dat instanties – net als tijdens de eerste lockdown – zicht verliezen op kinderen in de knel, waardoor zij in een onveilige, geïsoleerde situatie terecht kunnen komen.

UNICEF is verrast door het besluit van de overheid om alle scholen en opvanglocaties te sluiten. “Eerder werd aangegeven dat – in een ernstige situatie – de bovenbouw van middelbare scholen dicht zou gaan. Het scenario van een volledige lockdown – waarbij ook kinderopvangcentra en de onderbouw van basisscholen zouden sluiten – leek niet aan de orde”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF. Het is volgens de kinderrechtenorganisatie de vraag of scholen voldoende op deze sluiting voorbereid zijn. UNICEF roept op om met het lockdownbeleid rekening te houden met kinderen.

Verspreiding vaak buiten school
De bezorgdheid op en rondom scholen vindt UNICEF begrijpelijk. Wat vergeten lijkt te worden, is dat school kinderen stabiliteit en een veilige omgeving biedt, waarin zij zich kunnen ontwikkelen. UNICEF maakt zich daarom ook zorgen over het mentaal welzijn van kinderen en met name ook van jongeren nu er een tweede lockdown komt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren nu al veel last hebben van depressieve gevoelens en onzekerheid. UNICEF is bang dat deze gevoelens bij jongeren na 19 januari verergerd zijn.

Aanbevelingen en hulp
De kinderen waar zorgen over zijn, zijn bijvoorbeeld die uit gezinnen waar huiselijk geweld een rol speelt, kinderen met een vluchtelingachtergrond of met ouders die hen niet voldoende kunnen begeleiden met schoolwerk, komen verder in de knel. Ook zijn er zorgen over toezicht op deze kinderen vanuit scholen. Het is de vraag of er nu vaste contactpersonen zijn die ook tijdens een lockdown kinderen in kwetsbare situaties in de gaten kunnen houden. Vanuit deze gedachten, geeft UNICEF aanbevelingen die op de website te lezen zijn: Houd een oogje in het zeil voor kwetsbare kinderen – UNICEF.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1602 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail