Twee op de drie cliënten met eetstoornis ziet op tegen feestdagen

Facebooktwitterlinkedinmail

23 december 2017 –  Ruim twee op de drie cliënten met een eetstoornis (67%) is het eens met de stelling: ‘Ik zie als een berg op tegen de feestdagen’. Stichting Human Concern, landelijk centrum voor eetstoornissen, legde deze stelling voor aan meer dan 350 personen die kampen met bijvoorbeeld anorexia nervosa, boulimia nervosa of een eetbuistoornis. De feestmaand, die in het teken staat van etentjes en gezelligheid met dierbaren, blijkt voor een groot deel van de cliënten een periode waar ze veel moeite mee hebben.

Jouke Hoeksma, zakelijk directeur bij Human Concern: “Het is hartverscheurend als meisjes, jongens, mannen en vrouwen opzien tegen een periode die juist onbezorgd en gezellig zou moeten zijn. In deze periode staat eten vaak centraal. De feestdagen brengen op dat gebied ook bepaalde verwachtingen met zich mee. Er wordt als het ware een vergrootglas op het onderwerp gezet. Eten in gezelschap kan bij cliënten zorgen voor stress.”

Onbegrip
“We zien dat er nog steeds veel onbegrip heerst over eetstoornissen,” vervolgt Hoeksma. “Het niet willen eten, of juist te veel eten is een uiting van een dieperliggend probleem. En dat is precies wat de gasten aan tafel zich niet altijd beseffen: een eetstoornis gaat niet over eten. Bij Human Concern proberen we dit statement zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen bij betrokkenen en de omgeving, door ze actief bij de behandeling van de cliënt te betrekken. Met meer inzicht en begrip beginnen cliënten straks al een stuk relaxter aan de feestdagen.”

Bron: persbericht

Dit bericht is 2800 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail