Training ondersteunt motiverende gesprekstechniek in jeugdzorg

Facebooktwitterlinkedinmail

26 maart 2021 –Training in de interventie Up2U helpt medewerkers in de residentiële jeugdzorg meer motiverende gesprekstechnieken te gebruiken in hun gesprekken met jongeren. Dat blijkt uit kleinschalig onderzoek waarop Annika Eenshuistra op 18 maart promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De jeugdzorg krijgt veel kritiek. Niet alleen zijn er grote financiële tekorten, ook zijn er zorgen over de kwaliteit. Vooral de residentiële jeugdhulp heeft een nogal negatief imago. Dit maakt dat de kwaliteit van werken een grote prioriteit heeft. Het onderzoek van Annika Eenshuistra richt zich op de professionele vaardigheden van pedagogisch medewerkers die werkzaam zijn in leefgroepen. Het geeft handvatten om deze vaardigheden te optimaliseren, en daarmee de kwaliteit van het werk.

De interventie Up2U is een trainingsprogramma dat zich richt op mentor-/coachgesprekken die pedagogisch medewerkers voeren met jongeren in de residentiële jeugdhulp. Up2U bestaat uit een driedaagse training in Motiverende Gespreksvoering, met na verloop van tijd een follow-up (opfris workshop). Tevens is een uitgebreide Up2U Handleiding ontwikkeld in samenwerking met jongeren en hulpverleners.

Voor de ontwikkeling zijn ook interviews gehouden met zowel jongeren als pedagogisch medewerkers over hun wensen voor de mentorgesprekken. De training geeft pedagogisch medewerkers concrete tips over hoe zij motivatie voor gedragsverandering bij jongeren kunnen stimuleren en hoe zij een goede samenwerkingsrelatie met jongeren kunnen opbouwen. Zo sluiten zij beter aan bij de individuele behoeften van jongeren. Dat kan het succes van het verblijf in een residentiële instelling, ook na vertrek, vergroten.

Hoewel het gebruik van Up2U in de praktijk nog een uitdaging is en er verbeterpunten zijn, zijn de eerste resultaten positief. Pedagogische medewerkers die Up2U in de praktijk hebben uitgeprobeerd, vinden dat het een duidelijk trainingsprogramma is en een prima hulpmiddel voor het voeren van goede mentorgesprekken. Met Up2U kunnen pedagogisch medewerkers ook een gesprek voeren dat meer dan gebruikelijk op de individuele jongere gericht is en daardoor sterker motivatie voor gedragsverandering wekt.

Bron: rug.nl 

Dit bericht is 2359 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail