Toenemend aantal mensen verslaafd aan benzodiazepines

Facebooktwitterlinkedinmail

11 april 2022 –  Het aantal mensen dat benzodiazepines kreeg voorgeschreven steeg afgelopen jaar met 1,5 procent naar 1,37 miljoen mensen. In werkelijkheid ligt het aantal gebruikers hoger dan 1,37 miljoen. Het middel is eenvoudig via internet te bestellen, zo meldt RTLnieuws.nl .

Benzodiazepines (soms benzo’s genoemd) is een groep medicijnen tegen angst en/of slaapproblemen. Ze maken iemand suf en slaperig. Normaal worden benzodiazepines door een dokter voorgeschreven bij psychische klachten. Maar gebruikers nemen benzodiazepines soms ook voor het ontspannende effect of om te slapen. Dit laatste gebruik is meestal niet op recept van een dokter.

“Voorheen moest je als gebruiker weten waar de dealers zaten, maar nu is het relatief makkelijk om je middelen online te bestellen via het internet”, zegt Peter Vossenberg van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN). Hij ziet ook een stijging in het aantal mensen dat verslaafd is geraakt aan slaap- en kalmeringsmiddelen.

“Het gaat vooral om benzodiazepines. Dat zijn middelen die je kunnen helpen bij het slapen of het onderdrukken van angstgevoelens. Meestal worden deze medicijnen voorgeschreven door een arts, maar er is een grote markt ontstaan op internet.”

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vertelt in een reactie dat ze kunnen optreden tegen webshops met illegaal aanbod van geneesmiddelen. Volgens Europese regelgeving vallen deze stoffen alleen niet onder de geneesmiddelenwet. En hoewel ze wel lijken op middelen die op de opiumwetlijsten staan, staan ze er in die specifieke vorm niet op. Daarmee is er voor de IGJ geen juridische grond om dit aan te kunnen pakken. Wel vertelt het IGJ dat alle stoffen worden gemonitord.

Bron en uitgebreid artikel : rtlnieuws.nl 

Dit bericht is 3433 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail