Toegankelijke informatie op nieuwe website antidepressiva.nl

Facebooktwitterlinkedinmail

27 november 2018 – Psychiater Christiaan Vinkers en ziekenhuisapotheker Roeland Vis lanceerden begin november antidepressiva.nl. Op deze website geven ze naar eigen zeggen ‘duidelijk informatie over de zin en onzin van antidepressiva. Alleen zo kunnen patiënten, samen met mensen uit hun omgeving, de juiste beslissing nemen.’

Christiaan Vinkers vertelt over het idee achter de website: “Op internet is al veel te vinden over antidepressiva, bijvoorbeeld op sites als Thuisarts, NedKAD en de Depressievereniging. Toch merkten wij dat mensen vaak alsnog zelf worstelen om betrouwbare en complete informatie over antidepressiva te vinden. Niet alleen is het lastig om in te schatten waar er goede informatie staat, ook is er nog geen plek waar alles over antidepressiva gebundeld is. Dit vormde voor ons de aanleiding om antidepressiva.nl te maken, met input van een aantal psychiaters, huisartsen en patiënten. Het is bedoeld als aanvulling op alle goede informatie die er al is. Daarnaast horen we ook heel graag van professionals en patiënten waar nog meer behoefte aan is. Zo moet de website als het ware een levend document worden met betrouwbare informatie.”

Wat zijn antidepressiva?

De website gaat in op een aantal vragen, zoals ‘wat voor geneesmiddelen zijn antidepressiva precies?’ en ‘hoe zijn ze ontdekt?’ Aan bod komen ook de werking ervan en de aandoeningen waarvoor ze worden gebruikt. Zo leggen Vinkers en Vis uit dat alle in Nederland geregistreerde antidepressiva effectiever zijn dan placebo’s. Naast depressieve stoornissen worden de medicijnen onder andere gebruikt voor angststoornissen, slaapproblemen, dwangstoornissen, fibromyalgie, migraine, eetstoornissen en PTSS.

Bijwerkingen en fabels

Twee andere rubrieken op de website zijn bijwerkingen en fabels. In de laatste ontkrachten de psychiater en ziekenhuisapotheker een aantal fabels, zoals ‘antidepressiva zijn geluk uit een potje,’ ‘antidepressiva zijn verslavend’ en ‘teveel Nederlanders slikken antidepressiva’. “Er heerst niet alleen op depressie nog een ongelofelijk stigma, dat geldt ook voor antidepressiva”, zegt Christiaan Vinkers hierover. “Over antidepressiva doen een aantal hardnekkige misverstanden de ronde die mensen op het verkeerde been zet. We wilden juist onderbouwd met feiten laten zien hoe het zit. Niet omdat we vinden dat meer mensen antidepressiva moeten slikken, maar omdat we willen dat mensen een eerlijke afweging kunnen maken.”

Website wordt steeds bijgewerkt

“Veel informatie op de website komt uit ons boek Even Slikken over de zin en onzin van antidepressiva, maar was niet zo geschikt voor op een website. Bovendien kwamen er uit de praktijk steeds weer een aantal vragen die we graag wilden beantwoorden. Die informatie hebben we bij elkaar gezet, en input gevraagd van professionals en patiënten. De website is nog niet ‘af’, en alle input is nog steeds heel welkom via info@antidepressiva.nl.” Vinkers benadrukt dat de site volkomen onafhankelijk is “Zonder enige commerciële bedoelingen. Het is echt vanuit de praktijk dat hier behoefte aan was: makkelijke, maar betrouwbare informatie voor de praktijk.”

Meer informatie in onze factsheet

Antidepressiva komen veelvuldig in het nieuws. Daarom stelde het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie vorig jaar een factsheet samen over het gebruik van de middelen bij depressie. Auteurs zijn de psychiaters Eric Ruhé, Jan Spijker en de eerdergenoemde Christiaan Vinkers. Samengevat staat wat uit onderzoek naar voren is gekomen over de effectiviteit en bijwerkingen van antidepressiva. Ook volgen enkele kritische kanttekeningen bij de kennis over antidepressiva.

Bron: nedkad.nl

Dit bericht is 3354 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail