Thuishaven – Een ode aan de begeleiders in de chronische psychiatrie

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juli 2019 – Met een onuitputtelijke toewijding zetten de begeleiders van psychiatrische woonvoorziening het Judith van Swethuis zich in voor de bewoners. Velen van hen hebben een lange weg vol opnames in instellingen achter de rug. Zij krijgen geen behandeling meer, maar worden wel verzorgd. Thuishaven geeft een intiem inzicht in een kleine gemeenschap van uitzonderlijke mensen.

‘Het enige wat ik doe is iets aanbieden en ze kunnen kiezen of ze dat wel of niet willen. Al is die keuze slecht, wie ben ik dan om te zeggen dat je die keuze niet mag maken? Er zijn mensen die eigenlijk helemaal niks willen en dat moet je dan maar accepteren.’ (Begeleider Jeffrey)

Het Judith van Swethuis is een woonvoorziening voor vijfenvijftig mensen met een lang psychiatrisch verleden. Bewoonster Margreet zit al sinds 1984 in het huis. Hier vinden ze eindelijk de geborgenheid, structuur en veiligheid die ze nodig hebben.

Met hun persoonlijke aanpak en engelengeduld doen begeleiders Jeffrey en Tanja hun best om het leven van deze kwetsbare mensen zin te geven. En al zijn de omstandigheden soms zwaar, er is ook ruimte voor lichtheid en humor.

‘Wat zit er in de taart?’
‘Kwark en slagroom en oxazepam.’

Thuishaven is de eindexamenfilm van Niels Beth van lichting 2019 op de Nederlandse Film Academie. De film maakt deel uit van een reeks eindexamenfilms in 3LAB.

Zondag 21 juli 2019, 23.14-23.59 uur op NPO 2

De foto’s zijn gemaakt door David Koster

Bron: persbericht

Dit bericht is 5981 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail