The Bluest Monday organiseert een art-therapy-walk

Facebooktwitterlinkedinmail

13 januari 2022 – Kunst verlicht in moeilijke tijden. The Bluest Monday organiseert een art-therapy-walk in De Hallen van 17 t/m 23 januari 2022.

De derde maandag van januari staat bekend als ‘Blue Monday’, de dag waarop we ons het meest ongelukkig voelen. Maandag 17 januari 2022 wordt misschien wel The Bluest Monday ooit. Kunst kan ons helpen in deze tijden, vindt galerie Beeldend Gesproken. Zij organiseert daarom ism De Hallen maandag 17 t/m zondag 23 januari The Bluest Monday. Een gratis coronaproof kunstwandeling ter bevordering van onze mentale gezondheid in De Hallen in Amsterdam.

Wethouder Simone Kukenheim (Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport Gemeente Amsterdam) opent op 17 januari om 12.00 uur de tentoonstelling.Blue Monday

De derde maandag van januari staat bekend als Blue Monday. De vakantie is voorbij, het is koud en van die goede voornemens is nog niets gekomen. Dit jaar zou maandag 17 januari 2022 wel eens The Bluest Monday ooit kunnen worden. De pandemie, de klimaatproblemen en de maatschappelijke groei- en prestatiedrang, drukken steeds zwaarder op onze schouders.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks al circa één miljoen mensen last van depressie. Hoe groter een stad hoe meer risico de inwoners lopen om een psychische stoornis te ontwikkelen. Van de Amsterdammers heeft 9% ernstige en 45% matige psychische klachten.

Simone Kukenheim, wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport: “Dit zijn zorgwekkende cijfers voor wat betreft de mentale gezondheid, maar ze bevestigen de verhalen die we horen in de stad. Door de coronacrisis zijn veel mensen op zichzelf teruggeworpen en voelen meer Amsterdammers zich somber, gestrest en vermoeid. Voor mij toont dit aan dat we veel meer moeten investeren in mentale gezondheid. Zo ga ik mij er hard voor maken dat in alle wijken van de stad een plek is voor mensen die het mentaal zwaar hebben.”

Mentaal gezond zijn, is dus helemaal niet vanzelfsprekend. Toch praten we nauwelijks over onze psychische klachten. Van de mensen met psychische klachten heeft  73% de afgelopen twee jaar te maken gehad met stigmatisering. Veel mensen vinden dit stigma nog erger dan de kwaal terwijl er open over zijn, het probleem vaak juist lichter maakt.

Kunst verlicht de geest

Kunstuitleen en galerie Beeldend Gesproken wil in deze zware tijden, de geest verlichten met kunst. Zij organiseert ism De Hallen van maandag 17 t/m zondag 23 januari The Bluest Monday, waarbij Amsterdammers worden uitgenodigd voor een gratis en coronaproof ‘art-therapy-walk’ in De Hallen. Een korte wandeling neemt de bezoeker mee langs een bijzondere tentoonstelling over de helende kracht van kunst.

Esther Vossen, directeur van Beeldend Gesproken: “Kunst werkt helend, en dat kunnen we in deze week van de Blue Monday wel gebruiken, vonden we. Kunst opent onze blik en ons gevoel. Het zorgt voor ruimte, rust en nieuwe energie. The Bluest Monday biedt mensen daarom deze art-therapy-walk: een mooi moment voor reflectie, en misschien eens een gesprek over hoe het nu écht met je gaat.”

The Bluest Monday laat onder andere werk zien van kunstenaar Jan Hoek. In zijn strip Mental Superpowers onderzoekt hij hoe we een psychologische aandoening ook als superkracht kunnen zien. Daarnaast nodigt kunstenaar Irina Birger de bezoeker uit voor een voor een Blue Monday gesprek. Vertel ‘Dr. Birger’ hoe het echt met je gaat, en zij maakt tekeningen die een intuïtieve weergave zijn van je gevoelswereld. Ook zijn er One Minutes over mentale gezondheid te bekijken en andere kunstenaars die die hun licht laten schijnen op hoe we ons voelen.

Opening

Opening 17 januari 12.00-12.30 uur door Wethouder mevrouw Simone Kukenheim (Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport) Gemeente Amsterdam.

Coronaproof opening door middel van een persoonlijke wandeling door de tentoonstelling samen met kunstenaar Marcel de Jong en Esther Vossen, directeur Beeldend Gesproken en curator The Bluest Monday.

Marcel de Jong is schilder en wordt gerepresenteerd door galerie Beeldend Gesproken. Hij vertelde zijn persoonlijke verhaal in de campagnevideo.

The Bluest Monday

Tentoonstelling 17 t/m 23 januari

Passage de Hallen

Hannie Dankbaarpassage 23

1053 RT, Amsterdam.

thebluestmonday.nl

Bron: persbericht

Dit bericht is 1330 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail