Tekort aan donorhersenen van psychiatrische patiënten 

Facebooktwitterlinkedinmail

hersenen

16 maart 2016 – Meer onderzoek aan donorhersenen kan cruciaal zijn voor betere behandeling van psychiatrische ziekten. Momenteel staat het aantal geregistreerde donoren met een psychische aandoening op 893.

Veel donoren zijn nog jong en hebben nog een lang leven voor zich. Om over tien jaar vijfhonderd breinen beschikbaar te hebben voor onderzoek, moet het aantal registraties groeien tot 9.000. Dat zegt Inge Huitinga, directeur van de Nederlandse Hersenbank, dinsdag in Trouw.

Donatie van hersenen ligt echter gevoelig volgens Huitinga. “Je brein is een heel persoonlijk orgaan, je persoonlijkheid, je gedachten en gevoelens zitten erin.” Een nieuwe campagne die vanaf dinsdag grootschalig wordt ingezet moet potentiële donoren over de streep trekken. Volgens de directeur van de organisatie is “onwetendheid” de voornamelijkste reden dat psychiatrische patiënten zich nog niet hebben geregistreerd.

 

Zo’n 3,5 miljoen Nederlanders zijn donor voor orgaantransplantatie. Daarmee kunnen zij na hun dood iemands leven redden. Daarnaast zijn er mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap stellen; hun lichamen worden op universiteiten gebruikt voor de opleiding van medisch studenten.

De Nederlandse Hersenbank biedt een derde optie: het afstaan van hersenen voor wetenschappelijk onderzoek.

In totaal staan er 3.700 donoren (met en zonder psychiatrische of neurologische ziektes) geregistreerd bij de Nederlandse Hersenbank.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 2696 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail