Alleenstaande jongemannen vaakst geneigd tot uitstelgedrag – 7 tips

Facebooktwitterlinkedinmail

6358868049747624001989172413_procrastinate

16 maart 2016 –  Eigenlijk moet je studeren, maar je checkt eerst even je Facebook, je neemt wat te eten of kijkt even die voetbalwedstrijd. Dat huiswerk komt morgen wel. 

Als dit herkenbaar is dan ben je waarschijnlijk, jong, een man en je bent single?  Uit onderzoek van de Universiteit van Mainz blijkt dat deze groep het vaakst geneigd is tot uitstelgedrag.

Uitstelgedrag, of met een mooi woord procrastinatie, blijkt vaker voor te komen bij mannen dan bij vrouwen. Ook zijn uitstellers vaker vrijgezel en hebben ze relatief lage inkomens. Als ze niet schoolgaand zijn, studeren ze vaak of zijn ze werkloos. Ook het solliciteren stellen ze uit.

Ontsnappen aan negatieve emoties
Werk lijkt een positieve invloed te hebben op uitstelgedrag. Een studie vereist meer zelfstandigheid en discipline en daar kan niet iedereen even goed mee omgaan.

De onderzoekers ondervroegen 2527 mensen tussen 14 en 95 jaar oud over de reden waarom ze dingen voor zich uit schuiven. Voor velen is het een manier om even te ontsnappen aan een activiteit die negatieve emoties, zoals faalangst, veroorzaakt. Wanneer je immers je huiswerk niet maakt, hoef je je ook nog geen zorgen te maken of je het wel goed hebt gedaan.

Stress, depressie en eenzaamheid
Veel gelukkiger worden uitstellers niet van hun gedrag. Ze hebben relatief vaak last van stress, depressie, angststoornissen, eenzaamheid en uitputting.  Het gezegde ‘van uitstel komt afstel’ gaat ook meestal niet op. De meeste zaken die je voor je uitschuift moet je uiteindelijk toch een keer doen. Dan kun je het maar beter gelijk doen.

De onderzoekers willen de gegevens van het onderzoek verder analyseren om te weten te komen hoe de constante toegang tot het internet en sociale media van invloed is op het uitstelgedrag.

Tips

Uitstelgedrag is gecompliceerd en soms lastig te bestrijden. Hier volgen een aantal tips, die het jou makkelijker maken om niet te snel in uitstelgedrag te vervallen:

  • Sta vroeg op 

De meeste succesvolle mensen staan meestal al vroeg naast hun bed. Bedenk eens hoeveel meer je in een week kunt doen als je elke dag een uur eerder opstaat. Als je elke dag op een vast moment opstaat, dan gaat je biologische klok daar aan wennen en zul je gedurende de dag alerter zijn en meer energie hebben.

  • Werk met to do lijsten

Een to do lijst zorgt ervoor dat je weet wat je nog moet doen en heeft het bijkomende voordeel dat je kunt doorstrepen of afvinken wat je al gedaan hebt. Dat laatste houdt je gemotiveerd om je to do lijst verder af te werken.

  • Neem kleine stapjes

Soms lijkt een klusje veel omvangrijker dan het in werkelijkheid is en ben je sneller klaar dan je van tevoren dacht. Is het wel een omvangrijke klus probeer deze dan op te delen in kleinere onderdelen die je een voor een kunt afwerken.

  • Doe de kleine klusjes meteen

Doe zaken die je in minder dan twee minuten kunt doen meteen! Zet de vuilnisbak meteen buiten als je daar aan denkt. Haal de vaatwasser meteen leeg of stop de witte was in de wasmachine. De printer aanzetten en een rapport uitprinten kan ook meteen en hoeft niet op een takenlijst.

  • Visualiseer je werk

Probeer eens voordat je aan een klus begint te visualiseren hoe het resultaat eruit ziet. Visualiseer ook welke stappen je moet zetten om dat resultaat te bereiken. Hou dat beeld steeds weer vast als je dreigt af te glijden richting uitstelgedrag.

  • Beperk de verleidingen

Probeer de verleidingen voor uitstelgedrag zoveel mogelijk te beperken. Zet internet af als je een rapport moet schrijven. Ga op zolder werken en niet in de huiskamer met de televisie aan.

  • Begin gewoon

Je kunt ook teveel van tevoren willen plannen en ben je zolang met lijstjes en onderzoek bezig dat je niet meer aan de klus toekomt die je wilde doen. Onderzoek geeft aan dat jezelf overtuigen dat er meer planning of research nodig is, eigenlijk alleen maar weer een excuus is van de uitsteller om de klus te vermijden. Dus begin gewoon!

Bron: rtlnieuws.nl / lifehacking.nl

Dit bericht is 2962 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail