Stefan Groothuis: van depressie tot olympische roem

Facebooktwitterlinkedinmail

stefan-groothuis-getty-468942603

9 maart 2016 – De carrière van schaatser Stefan Groothuis uit Voorst laat zich tekenen als een verhaal met grote diepte- en hoogtepunten. Groothuis kende veel blessures en was een halfjaar zwaar depressief, maar hij kroonde zich ook tot wereldkampioen sprint en olympisch kampioen, zo meldt omroepgelderland. 

Stefan Groothuis maakte gisteren bekend dat hij een punt zet achter zijn loopbaan. Groothuis breekt door in 2005, maar de schaatser moet lang wachten op groot internationaal succes. Op de belangrijke toernooien weet hij steeds niet op het bovenste schavot te eindigen.

Teleurstellingen

In Recht uit het Hart van KRO vertelt Groothuis dat hij die teleurstellingen steeds moeilijk kon relativeren. Het verknallen van de Olympische Spelen in Turijn in 2006 en de achillespeesblessure die hem meer dan een jaar aan de kant zet, grijpen diep in.

De vierde plekken op de Spelen in Vancouver en op de WK sprint geven geen voldoening geven. ‘Van die tegenslagen werd ik wekenlang misselijk.’

Maandenlang zelfmoordneigingen

Uiteindelijk gaat het in het voorjaar 2011 goed mis. Groothuis is topfavoriet op de 1000 meter tijdens de WK afstanden maar wordt uiteindelijk ‘slechts’ derde.

Voor de schaatser is de bronzen medaille de zoveelste belangrijke prijs die hij laat liggen. De depressie die volgt voelt als de hel en de schaatser kampt maandenlang met zelfmoordneigingen.

Groothuis vertelt open over zijn depressie.

Uiteindelijk weet Groothuis weet die donkere periode achter zich te laten. Op sportief gebied volgt dan voor hem een tweede jeugd.

De man die in de sportwereld bekend stond als net-niet, bereikt in 2012 eindelijk zijn tot dan toe sportieve hoogtepunt. Op 30-jarige leeftijd wint Groothuis dankzij een fabelachtige 1000 meter de WK sprint.

De ban lijkt gebroken. Een paar maanden later grijpt hij ook de wereldtitel op de 1000 meter. In het jaar dat volgt, het pre-Olympische jaar, wint de Voorstenaar geen grote internationale prijzen maar het jaar daarna zorgt hij voor de kroon op zijn carrière.

Groothuis lijkt te hebben geleerd hoe hij moet vlammen op de belangrijke momenten. Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji klopt hij zijn concurrenten Morrison en Mulder en daarmee is hij olympisch kampioen op de 1000 meter.

Die titel is gelijk zijn laatste grote internationale prijs. Dik twee jaar na dat grote succes besluit Groothuis om zijn schaatsen aan de wilgen te hangen. De schaatser met de bijnaam Bokito kan terugkijken op een carrière waarin hij alle grote prijzen won.

Wat Groothuis nu gaat doen heeft nog niet bekendgemaakt. Mogelijk gaat hij zich meer inzetten voor onderzoek naar het mentale welzijn van topsporters, waar hij sinds oktober het boegbeeld van is.

Bron: omroepgelderland.nl

Dit bericht is 2773 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail