Specifieke vorm van CGT bij dwangstoornis mogelijk effectief

Facebooktwitterlinkedinmail

28 september 2017 -Een specifieke vorm van CGT (cognitieve gedragstherapie) kan mogelijk gebruikt worden als nieuwe behandeling voor mensen met een dwangstoornis. In het wetenschappelijk tijdschrift Translational Psychiatry verklaren onderzoekers van de University of California in Los Angeles dat deze CGT-behandeling de samenwerking tussen hersennetwerken verbetert. Op hersenscans constateerden ze dit gegeven.

De combinatie van medicatie en CGT is een effectieve behandeling bij dwangstoornis, maar de werking van CGT op het brein is nog niet goed in kaart gebracht. Reden voor onderzoeker Jamie Feusner om dit middels deze studie te doen. Feusners team bekeek specifiek de werking van exposure en responspreventie (ERP) op de hersenen. Deze vorm van CGT richt zich op blootstelling aan de situatie die de dwanggedachtes oproept (exposure).

De onderzoekers merkten op dat er door deze vorm van CGT een verbeterde samenwerking was tussen acht hersennetwerken bij mensen met OCD. Volgens Feusner duidt de verbeterde mate van samenwerking erop dat patiënten met een dwangstoornis dankzij ERP-CGT niet-dwangmatig gedrag leerden en daarbij anders leerden denken. “De veranderingen lijken het oude gedrag te compenseren in plaats van te corrigeren. Dit opent de deur naar een scala van nieuwe behandelingsmogelijkheden”, vertelt hij.

Lees het gehele artikel op de website van Mijn Gezondheidsgids.

Dit bericht is 3590 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail