‘Slaaptekort kan schizofreniesymptomen geven’

Facebooktwitterlinkedinmail

slapeloosheid-2

Een slaaponthouding van 24 uur kan bij gezonde personen symptomen geven die op schizofrenie lijken.Tot die conclusie komt een team van internationale wetenschappers. De resultaten zijn vooral belangrijk voor mensen die ’s nachts werken.

Het onderzoek werd geleid door de University of Bonn en het King’s College in Londen. Volgens de wetenschappers zou slaaptekort ook als model kunnen werken bij het ontwikkelen van medicijnen voor een psychose.

Bij een psychose verliest iemand het contact met de realiteit. Dit gaat vaak gepaald met hallucinaties en wanen. Een ‘chronische’ psychose of meerdere psychoses na elkaar kan duiden op schizofrenie.

Onderzoek

Dit nieuwe onderzoek toont nu dat na een slaaponthouding van 24 uur gezonde mensen symptomen van schizofrenie vertonen. “We wisten dat een slapeloze nachten invloed hebben op het concentratievermogen”, legt onderzoeker Ulrich Ettinger uit. “Het was echter een verrassing hoe duidelijk allerlei schizofreniesymptomen aanwezig waren.”

Voor de studie bestudeerden de onderzoekers 24 gezonde proefpersonen tussen de 18 en 40 jaar. Verschillende tests werden uitgevoerd, zowel na een goede nachtrust als na een nacht doorhalen. “Na een nacht zonder slaap waren er duidelijke aandachtsproblemen die overeen komen met klachten bij schizofrenie”, aldus Ettinger.

“Er was sprake van chaos in de hersenen.” De proefpersonen waren na een nacht doorhalen ook gevoeliger voor licht en geluid. Ook hun gevoel voor tijd en geur veranderde. Sommige deelnemers hadden zelfs het idee dat ze gedachten konden lezen of hadden een andere lichaamsperceptie.

De resultaten zijn gepubliceerd in The Journal of Neuroscience.

Dit bericht is 32439 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail