Ruben deed een zelfmoord poging en kan het (gelukkig) navertellen

Facebooktwitterlinkedinmail

30 november 2018 – We weten dat zelfdoding niet het gezelligste onderwerp is voor een podcast. Maar als je weet dat het doodsoorzaak nummer 1 is onder jongeren en de aantallen de laatste jaren alleen maar toenemen, dan snap je waarom presentator Martine van der Spek en Tussenuur het gesprek hierover gaande willen houden.

Praat erover. Dat is, wie je het ook vraagt, het allerbelangrijkste advies wanneer het gaat over psychische problemen, depressie en suïcidale gedachtes. En hoewel je er van uit kunt gaan dat een uur lang lullen over zelfdoding nooit gepaard gaat met confetti en dijenkletsers, hoeft het nu ook weer niet onnoemelijk taai en zwaar te zijn.Dat is dan ook een van de voorwaarden van presentator Martine van der Spek tijdens de voorbereiding van deze belangrijke podcast. Want dat we erover willen praten, staat als een paal boven water. Maar dan moet het wel enigszins luchtig zijn, in die zin dat we er normaal over praten en niet spastisch doen.

CHECK HIER DE PODCAST!

Eerder stadium

En dus mag Ruben (25) uit Den Bosch vrijuit praten tijdens het tussenuur. Hij deed eerder dit jaar een poging om zijn leven te beëindigen, die mislukte. Gelukkig mislukte, haast Ruben zich om erbij te zeggen. En nu ziet hij het als zijn taak om erover te vertellen, zodat mensen die met soortgelijke gedachtes rondlopen zich in hem herkennen en in een eerder stadium hulp kunnen zoeken.

Want Ruben besloot niet van de ene op de andere dag om uit het leven te stappen. Dat is een periode van weken, ja maanden geweest. Dat hij steeds slechter ging functioneren, steeds slechter ging slapen en hij uiteindelijk niet eens meer zijn bed uit kwam. Terwijl het leven niet lang daarvoor hem nog toelachte, aangezien hij als muzikant op tournee door Japan mocht.

Ruben kwam na consult met de huisarts en de eerste lijn psycholoog op een wachtlijst van acht maanden terecht, iets waar onze vrienden van Mindyoung zich ook al lange tijd druk om maken

Lees het hele artikel hier of  LUISTER DE PODCAST HIER, CHECK ‘M OP SOUNDCLOUD, IN STITCHER, OP ITUNES OF VIA DE 3FM APP.

* Heb jij zelf gedachten over zelfmoord, klik dan hier – 113.nl.
* Maak jij je zorgen over postings die iemand online doet, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen om iemand anders, klik dan hier.
* Heeft iemand om je heen gedachten aan zelfmoord, klik dan hier.

Bron: npo3fm.nl

Dit bericht is 4156 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail