Rompslomp voor ADHD-patient

Facebooktwitterlinkedinmail

DEXAMFETAMINE

18 juli 2016 – Steeds meer ADHD-patiënten stappen over van een nieuw, duurder medicijn dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar, op een goedkoper medicijn dat wel wordt vergoed. Al kost hen dat de nodige bureaucratische rompslomp. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd.

Al langer konden ADHD-patiënten gebruik maken van een medicijn met de werkzame stof dexamfetamine. Omdat het niet geregistreerd stond in het geneesmiddelvergoedingssysteem, konden apothekers het zelf maken.

Tot maart van dit jaar. Toen introduceerde fabrikant Eurocept het ADHD-medicijn Amfexa, een geregistreerd medicijn met 5 mg dexamfetamine. Dit nieuwe medicijn is duurder, wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en heeft in sommige gevallen bijwerkingen. Artsen moeten dit medicijn voorschrijven tenzij er medische redenen zijn om hiervan af te wijken.

Toch is er nog steeds een alternatief: dexamfetamine van 2 x 2,5 mg, dat nog wel door de apotheker gemaakt mag worden. Dit is goedkoper en wordt nog altijd vergoed door een aantal zorgverzekaars zoals VGZ, CZ, Menzis, Zilveren Kruis en DSW Zorg.

Patiënten willen de goedkopere variant
Uit cijfers van de maanden mei en juni die BNR heeft opgevraagd bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen, blijkt dat ADHD-patiënten nu vaker kiezen voor het goedkopere dexamfetamine van de apotheek, dat dus wel vergoed wordt door de zorgverzekeraar. De patiënt moet dan wel eerst naar een gespecialiseerde arts voor een apothekersrecept, en moet er dan op hopen dat die arts het recept uitschrijft. Dit zorgt voor rompslomp en kosten voor de patiënt.

Oudervereniging Balans, de belangenclub van ouders met kinderen met ontwikkelingsproblemen zoals ADHD, vindt het onnodig dat een medicijn duurder wordt, puur omdat een farmaceut het is gaan maken. Alle gebruikers waren voorheen tevreden, stelt Balans.

Farmaceut Eurocept hebben we gevraagd om een reactie, maar het heeft nog niet gereageerd.

Luister naar de rapportage van BNR :
Joli Luijckx (Balans): ‘volgens mij wordt hier alleen farmaceut beter van’

Bron: bnr.nl

Dit bericht is 3151 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail