Rijbewijskeuring door medisch specialist wordt goedkoper

Facebooktwitterlinkedinmail

20 oktober 2023 –  De rekening voor een rijbewijskeuring wordt in 2024 makkelijker te controleren. Het maximale tarief van de keuring gaat fors omlaag.

Met ingang van 1 januari 2024 mogen medisch specialisten geen zogeheten ‘indirecte tijd’ meer in rekening brengen tijdens een rijbewijskeuring voor mensen met autisme. Dit is tijd die in rekening wordt gebracht voor zaken als de voorbereiding van de keuring en het opstellen van het rapport. Hierdoor daalt het maximale tarief van de keuring.

Klachten
Ook is de factuur straks makkelijker te controleren. ‘Het gaat immers om de tijd dat iemand bij de arts binnen is geweest’, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de ‘marktmeester’ van de zorg. De NZa heeft samen met het CBR tot de wijziging besloten. Dit deden zij nadat er veel klachten binnenkwamen van mensen die de keuringen ’te licht’ en ’te duur’ vonden. Deze klachten kwamen onder meer van mensen met autisme.

Maximumtarief
Naast het basistarief (15 minuten, 50,78 euro exclusief btw) mogen medisch specialisten vanaf volgend jaar nog maximaal zes keer vijf minuten (zes keer 17,93 euro, exclusief btw) in rekening brengen. Dit betekent dat de rijbewijskeuring voor mensen met autisme vanaf 2024 maximaal ongeveer 191,62 euro gaat kosten, inclusief 21% btw. Nu is dat nog maximaal 245,82 euro inclusief btw.

Inspanning
Indirecte tijd mogen medisch specialisten vanaf 2024 alleen nog in rekening brengen voor mensen met de volgende vier aandoeningen: progressieve neurologische en neuromusculaire ziektebeelden; dementie; persoonlijkheidsstoornissen en bij verslaving aan bijvoorbeeld alcohol en drugs. ‘We willen dat er voor eenvoudige keuringen minder en een redelijker bedrag betaald wordt’, aldus de NZa. ‘Meer passend bij de inspanning van de keurend specialist.’

Bron: autisme.nl 

Dit bericht is 1104 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail