Rechter geeft GGZ Breburg gelijk in hoger beroep over tarieven Jeugd

Facebooktwitterlinkedinmail

5 november 2018 – De lidinstellingen GGz Breburg en Reinier van Arkel van GGZ Nederland hebben het hoger beroep over de tarieven Jeugd gewonnen. Het hoger beroep was aangespannen door regio Hart van Brabant nadat de rechter GGz Breburg vorig jaar in een kort geding over de tarieven in het gelijk stelde.

De rechter oordeelde toen dat de tarieven die Hart van Brabant bereid was te betalen voor jeugdhulp te laag waren om hoogspecialistische zorg voor te kunnen leveren. GGZ Nederland noemt de uitspraak in hoger beroep een steun in de rug voor de gespecialiseerde jeugdzorg. “Wij zien de uitspraak als een erkenning dat de kwaliteit van zorg zich alleen met een passend tarief verder  kan door ontwikkelen”, zegt directeur Veronique Esman van GGZ Nederland.

Volgens het Hof heeft Hart van Brabant niet onderbouwd hoe zij tot de vaststelling van de (objectief gezien) te lage tarieven gekomen is. Het Hof verplicht Hart van Brabant om dit wel te doen, zeker als wordt afgeweken van de Handreiking Vereniging van Nederlandse Gemeenten en door de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) vastgestelde tarieven.

Goed nieuws voor jeugd-ggz

‘We zijn blij dat erkend wordt dat bij kwalitatief goede en hoogspecialistische zorg zoals GGz Breburg die biedt, ook passende tarieven horen. Dit is goed nieuws voor de jeugd-ggz en de kinderen, jongeren en gezinnen in regio Hart van Brabant aan wie wij zorg bieden’, aldus Marieleen Bouts, directeur Zorggroep Jeugd. ‘We hopen dat deze uitspraak bovendien wat betekent voor de hele sector. Alle aanbieders van hoogspecialistische zorg voor de jeugd lopen hier tegenaan. Hopelijk heeft GGz Breburg hiermee ook landelijk een lans gebroken voor passende tarieven om goede zorg voor de jeugd te kunnen bieden!’ voegt Ariette van Reekum, Raad van Bestuur GGz Breburg toe.

Aanbesteding jeugdhulp

GGz Breburg spande vorige jaar november samen met Reinier van Arkel een rechtszaak aan tegen de gemeente Tilburg (en daarmee Hart van Brabant). In de procedure rondom de aanbesteding van de jeugdhulp voor 2018 bood de gemeente Tilburg te lage tarieven voor de jeugdhulp die GGz Breburg biedt aan haar cliënten. Deze tarieven lagen zelfs substantieel onder onze kostprijs. “Voor deze tarieven kunnen wij onze hoogspecialistische zorg niet bieden. Ondanks diverse gesprekken met de gemeente en veel vragen in de aanbestedingsprocedure, kwamen we er niet uit en zagen we helaas geen andere mogelijkheid dan het aanspannen van een kort geding. We hoopten op deze manier tot passende tarieven te komen, zodat de kwaliteit en continuïteit van de jeugd-ggz in deze regio niet in gevaar komt”, aldus Marieleen Bouts.  “Het oordeel van de rechtbank dat gemeenten bij de tariefstelling het hoogspecialistisch karakter van zorg mee dienen te wegen, is wat ons betreft een terechte uitkomst en in het belang van onze cliënten, aldus Eddy van Doorn, voorzitter Raad van Bestuur Reinier van Arkel.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 2630 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail