Reactie op ADHD en autisme delen vergelijkbare genmutaties

Facebooktwitterlinkedinmail

29 april 2020 – Deens onderzoek wees eind 2019 uit dat ADHD en autisme genetische varianten delen, die gelijksoortig zijn. De redactie van Balans Magazine vroeg twee experts uit de wetenschap om een reactie. Hoofdonderzoeker van het NAR, Dr. Sander Begeer geeft zijn visie op de autisme-kant.

In het Deense nationale psychiatrische project iPSYCH is gevonden dat bepaalde mutaties in het zogenaamde MAP1A-gen vaker voorkomen bij mensen met ADHD of autisme. Dit gen is betrokken bij de vorming van de fysieke structuur van zenuwcellen en is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, aldus het artikel in Nature Neuroscience. De mutaties die door de onderzoekers zijn gevonden, geven een risico op het ontwikkelen van autisme en/of ADHD. In de studie werd gevonden dat het risico op ADHD en autisme meer dan vijftien keer groter is bij mensen die een dergelijke mutatie dragen.

Sander Begeer geeft toelichting op het verscil tussen ADHD en autisme, de consequenties voor behandeling van de stoornissen en de impact van het onderzoek:

“Hoe sta jij tegenover deze onderzoeksuitslag van iPSYCH?
‘De overlap tussen auti sme en ADHD is eerder beschreven, ook toen het volgens de DSM-4 eigenlijk niet mocht om beide diagnoses te stellen. Hoewel autisme en ADHD beide op een betrouwbare manier kunnen worden gediagnosticeerd, is het vaak lastig om een goed onderscheid tussen beide stoornissen te maken. Daar bestaat geen test voor. Zowel autisme (zeventig procent) als ADHD (twintig procent) hebben ook veel comorbide stoornissen, dus bijkomende diagnoses, angst, gedragsproblemen. In die zin is er ook overlap in bijkomende problematiek.'”

Lees het volledige artikel hier (Pdf, Sander Begeer op pagina 18-19)

Bron:  nederlandsautismeregister.nl

Dit bericht is 3767 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail