Psychologen waarschuwen: Ontkennen van burn-out gevaarlijk

Facebooktwitterlinkedinmail

13 november 2023 – Dat het bestaan van burn-out in twijfel wordt getrokken, lijkt een trend te worden in het maatschappelijk debat. Een gevaarlijke ontwikkeling, want laten we helder zijn: burn-out bestaat en als dit niet wordt erkend, heeft dat een negatief effect op het voorkomen en behandelen van klachten en daarmee op het welbevinden van veel Nederlanders. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) luidt vandaag, in de Week van de Werkstress, de noodklok met een statement, waarin ze vier handvatten geven voor organisaties.

Er ontstaat een gevaarlijke trend om het bestaan van burn-out te ontkennen. Professionals die stellen dat burn-out niet bestaat focussen vaak op het individu, dat weerbaarder moet worden en zelf een te veel aan stress moet voorkomen. Maud van Aalderen en Wouter Vrooland zijn beiden Registerpsycholoog Arbeid & Gezondheid NIP. “Dit is zeker belangrijk en noodzakelijk, maar de jarenlange praktijk en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek leren ons dat dit niet voldoende effectief is. Zo lang de werksituatie niet wordt meegenomen in de oplossing, zal stress blijven leiden tot langdurige uitval.” Dit belang wordt nog eens onderstreept door cijfers die TNO vandaag publiceert; burn-out gerelateerde klachten opnieuw gestegen.

Organisaties moeten aan de slag
Elk geval van burn-out zou een reden moeten zijn om de werkorganisatie tegen het licht te houden. Dat gebeurt nu nog vaak onvoldoende. Werknemers die zijn uitgevallen weer terugleiden naar het werk en voorkomen van nieuwe gevallen betekent ook – en vooral – iets wezenlijks doen aan de werksituatie. In het statement beschrijven de psychologen vier zaken die organisaties kunnen oppakken om het risico op burn-out van medewerkers te verminderen:
1.     Durf te reflecteren
2.     Medewerkers moeten hulpbronnen kunnen aanboren
3.     Zorg voor een psychosociaal veilige werkomgeving
4.     Het werkt niet zonder leidinggevenden

De hoogleraren Arbeids- en Organisatiepsychologie prof. dr. A.B. Bakker (Erasmus University Rotterdam), prof. dr. E. Demerouti (Eindhoven University of Technology) en em. prof. dr. W.B. Schaufeli (Utrecht University) hebben aan dit statement bijgedragen.

NIP standpunt burn-out 2023 met voetnoten.pdf

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 2855 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail