Psychiatrisch verpleegkundige in alarmcentrale in Lelystad

Facebooktwitterlinkedinmail

10 december 2019 – Een psychiatrische  verpleegkundige gaat het team centralisten in de 112-alarmcentrale in Lelystad  versterken. De SPV-er gaat de medewerkers van politie en ambulancedienst helpen te bepalen wat er moet gebeuren bij meldingen over personen met verward gedrag. Als het nodig blijkt te zijn wordt er snel passende ggz-hulp geregeld, zo meldt de Stentor. 

Het aantal meldingen van mensen met verward gedrag is de afgelopen jaren toegenomen. Voor de politie is het lastig om in te schatten wat er aan de hand is en wat er  nodig is.  Dan wordt de psychiatrische crisisdienst gevraagd te beoordelen wat er aan de hand is terwijl er sprake is van problemen met de huisvesting. Niet bij elk verward gedrag blijkt er sprake van een psychiatrische probleem.

De ervaren GGz-medewerker in de alarmcentrale kan sneller een inschatting maken en de agenten ondersteunen, maar zorgt ook voor het vervolg.  Als de persoon  bijvoorbeeld binnen drie uur worden gezien door de crisisdienst, dan worden direct afspraken gemaakt hoe die tijd kan worden overbrugd eventueel in samenspraak met familie of GGD.

Ervaring
De uitvoerder GGz Centraal heeft  ervaring opgedaan in Hilversum, voor de Gooi & Vechtstreek. De succesvolle werkwijze wordt nu uitgebreid naar drie andere regio’s Flevoland en  later Eemland en de Veluwe. In de 112-alarmcentrale in Lelystad is voorlopig alleen tussen 15.00 en 23.00 uur een psychiatrisch verpleegkundige aanwezig maar dit wordt door aantrekken van nieuw personeel uitgebreid naar 24 uur per dag en 7 dagen in de week.

Bron: destentor.nl

Dit bericht is 3251 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail