Podcast ADHD Dingen over dopamine en ritalin

Facebooktwitterlinkedinmail

23 juni 2021 – Deze aflevering van de podcast ADHD Dingen is weer echt een aanrader. Nirma Haggenburg interviewt hoogleraar Roshan Cools. Zij doet onderzoek naar het effect van Ritalin op het brein en legt uit waarom veel mensen met ADHD het lastig vinden om te starten en te stoppen met een taak. Dat heeft namelijk alles te maken met je dopamine-niveau. Verder gaat het over de functie van dopamine en of het erg is om niet altijd gefocust te zijn. (het antwoord is: NEE!)

Er komen vele verrassende zaken aan bod, zoals het feit dat bij vrouwen de dopamine-niveau’s wisselen gedurende hun menstruatiecyclus. En dat Ritalin zelfs averechts kan werken als je van jezelf al een normale tot hoge dopaminespiegel hebt.

Via deze link kun je de podcast beluisteren én heel veel informatie lezen over de werking van dopamine en wat dit te maken heeft met ADHD.

Hoogleraar Roshan Cools legt uit waarom veel mensen met ADHD het lastig vinden om te starten en te stoppen met een taak. Verder gaat het over de functie van dopamine en er wordt besproken of het erg is om niet altijd gefocust te zijn. Dit doet zij aan de hand van haar onderzoek: Wat is het effect van Ritalin op het brein?

De functie en het effect van dopamine

Het hoofdonderwerp van het gesprek is de functie van dopamine. We bespreken de relatie tussen dopamine en ADHD. Wat is het effect van dopamine op bijvoorbeeld creativiteit? Of op depressiviteit? Helemaal interessant: wat is de link tussen Parkinson en ADHD?

Roshan Cools is hoogleraar bij Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij is een expert op het gebied van onderzoek naar de relatie tussen hersenen, drugs en gedragscontrole.

Focus of juist flexibiliteit

Dopamine is een chemische boodschapperstof die diep in het brein wordt gemaakt. Als een soort sproeier wordt de dopamine vervoerd naar onder andere de prefrontale cortex(voorkant van je hersenen) en de basale ganglia (het deel diep in het midden van je hersenen). Daar kan de stof de mate van activiteit van zenuwcellen (ofwel de frequentie van elektrische signalen) beïnvloeden.

Het effect van dopamine hangt af van het gebied waarin het zich bevindt. Zo kan dopamine in de prefrontale cortex (voorkant van je hersenen) bijdragen aan focus, terwijl het in de basale ganglia (het deel diep in het midden van je hersenen) bijdraagt aan flexibiliteit van aandacht.

Te veel dopamine heeft ook nadelen

Ritalin (methylfenidaat) verhoogt de dopamine huishouding in de hersenen. Maar de effecten van deze middelen kunnen bij gezonde mensen sterk verschillen, volgens haar. Dat hangt af van hoeveel dopamine iemand van nature aanmaakt. Roshan geeft aan dat het een vooroordeel is dat het altijd goed is om gefocust te zijn.

Gebrekkige controle en concentratie niet altijd een slechte zaak is, daarmee stel je de vrije ongebonden geest open, die zorgt voor creativiteit en innovatie.

Effect van dopamine op menstruatie

In de aflevering wordt er gerefereerd naar het onderzoek van Emily Jacobs over het effect van dopamine op menstruatie. In een publicatie beschrijft  Emily Jacobs hoe effecten van cyclus afhangen van genetisch bepaalde dopamine niveaus.

Vrouwen met genetisch bepaalde lage dopamine niveau presteren beter tijdens menstruatie (dag1 en 2 van de cyclys, als estradiol laag is) dan op dag 11,12, als estradiol hoog is). Estradiol is het vrouwelijk geslachtshormoon. Daarentegen presteren vrouwen met genetisch bepaalde hoge dopaine niveaus beter op dag 11,12 dan op dag 1,2. Dit is vanwege de positieve relatie tussen estradiol en dopamine en de inverted-U shaped relatie: intermediate levels of dopamine are optimal for performance. Klik hier om naar het onderzoek te gaan.

Bron: impulsenwoortblind.nl

 

Dit bericht is 8815 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail