Pijn aan de zijlijn: hulpverleners vertellen over suïcide van een cliënt

Facebooktwitterlinkedinmail

9 februari 2022 – GGz Breburg vindt het belangrijk dat er in het ggz-veld meer aandacht komt voor de impact van suïcide op hulpverleners. De ggz organisatie brengt de interviewbundel ‘Pijn aan de zijlijn’ uit en biedt hiermee een uniek inzicht aan de hand van de persoonlijke verhalen van hulpverleners.

Jaarlijks overlijden er in Nederland ruim 1800 mensen aan suïcide, dat zijn gemiddeld bijna vijf mensen per dag. Hiermee raakt deze tragische en schokkende gebeurtenis bijna iedereen, soms van dichtbij, soms van ver weg. Zo’n veertig procent van de Nederlanders die overlijdt door suïcide, was in behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg. Hoewel veel hulpverleners er in hun werk mee te maken krijgen is er tot nu toe weinig aandacht voor de impact van suïcide op de hulpverlener.

‘Stel de vraag’

Wat doet het met je als je cliënt overlijdt door suïcide? Ilana Buijssen stelde deze vraag voor de interviewbundel Pijn aan de zijlijn aan behandelaren en andere betrokkenen van GGz Breburg. Psychiater en lid van de raad van bestuur van GGz Breburg Alex de Ridder zegt over het resultaat: “Het is een indrukwekkende bundel, die een uniek inzicht biedt in de ervaring van de hulpverlener die betrokken wordt bij misschien wel de meest existentiële hulpvraag die we kennen: suïcidaliteit. De impact van suïcide is immens en roept gevoelens op van onzekerheid, kwetsbaarheid, verdriet en bovenal grote betrokkenheid. Om dit laatste op te (kunnen blijven) brengen, is het open kunnen delen van de gevoelens die het meemaken van een suïcide oproepen van vitaal belang.”

Bestellen

De bundel is voor €12,50 te bestellen via Bol.com. Een inkijkexemplaar is te downloaden via de website van GGz Breburg: www.ggzbreburg.nl.

Bron: persbericht

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (gratis) of de chat.

Dit bericht is 1972 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail