Perspectiefsessie Effectiviteit lotgenotencontact op 17 februari

Facebooktwitterlinkedinmail

10 februari 2023 –   Op vrijdag 17 februari vindt  van 9.30 tot 11.30 uur een hybride perspectiefsessie Effectiviteit lotgenotencontact plaats . Sociaal wetenschapper en orthopedagoog Dorien Smit deelt de bevindingen uit haar promotieonderzoek naar lotgenotencontact voor mensen met een depressie.

Dorien is in december gepromoveerd aan de Radboud Universiteit. Zij gaat samen met Bart Groeneweg (Depressie Vereniging en co-promotor van Dorien) de perspectiefsessie inleiden aan de hand van haar bevindingen.

Vervolgens gaan we daarover met elkaar in gesprek.
De resultaten van het onderzoek van Dorien pleiten ervoor het aanbod van lotgenotencontact in Nederland flink te vergroten en meer in te passen in de huidige zorg. Peer support is een relatief goedkoop en eenvoudig aan te bieden ondersteuning. Bovendien is de toegankelijkheid ervan nuttig gezien de hoge druk op de ggz. De onderzoekers raden hulpverleners aan hun cliënten te wijzen op de mogelijkheid deel te nemen aan lotgenoten initiatieven, bijvoorbeeld bij de patiëntvereniging of regionale herstelinitiatieven.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier. 

Proefschrift

De uitkomsten van haar proefschrift kunnen volgens Smit gebruikt worden in de geestelijke gezondheidzorg. ‘Veel mensen kampen met mentale problemen en de reguliere zorg is niet altijd beschikbaar. Daarom wordt er steeds vaker gekeken naar hoe je het netwerk van een cliënt in kunt zetten: naasten, maar dus ook lotgenoten. Dat is niet alleen goed vanuit economisch oogpunt, maar ook psychologisch: we zijn sociale wezens en halen voldoening uit omgang met anderen.’

Dit betekent volgens haar niet dat lotgenotencontact andere behandelingen kan vervangen. ‘Het is niet zo dat je hiermee opeens van je depressie geneest, maar lotgenotencontact kan wel een goede aanvulling zijn op therapie of het kan je helpen terwijl je nog op een wachtlijst staat. Maar nog belangrijker: we moeten mentale aandoeningen ook vanuit dat sociale aspect bekijken en niet alleen vanuit het biomedische.’

Bron: mindplatform.nl

Dit bericht is 1138 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail