Onno Hoes: ‘Overheid schiet tekort in aanpak mensen met verward gedrag”

Facebooktwitterlinkedinmail

5 november 2019 –  De overheid heeft te weinig gedaan met adviezen over de aanpak van personen met verward gedrag aldus Onno Hoes, die twee jaar lang het Schakelteam aanvoerde. Het Schakelteam gaf het kabinet adviezen over een sluitende aanpak. Hoes deed deze uitspraak in een interview met het AD, zo meldt de NOS.  

Een van de adviezen van het Schakelteam  was dat er een landelijk telefoonnummer moest komen voor meldingen over  verwarde personen. Staatssecretaris Paul Blokhuis gaf onlangs nog aan dat dit landelijke nummer er nog niet komt omdat eerst de regionale meldnummers op orde moeten zijn.  De planning is nu dat het telefoonnummer in het voorjaar 2020 operationeel zal zijn.

Dit leidt tot frustratie bij Hoes. “Zelfs een eenvoudig ding als een speciaal telefoonnummer voor verwarde personen, is er dus nog steeds niet”, zegt Hoes. “We zijn ruim een jaar verder. ” Maar ook met de andere adviezen zoals speciale beoordelingslocaties, de invoering van de crisiskaart en passend vervoer is nog te weinig gedaan volgens Hoes. “De aanbevelingen zijn onvoldoende opgevolgd.”

Het ministerie van Volksgezondheid komt binnenkort met een brief over de stand van zaken bij de aanpak van personen met verward gedrag en wat er met de adviezen van het Schakelteam van Hoes is gedaan.

Het aantal incidenten met verwarde mensen is in de eerste helft van 2019 met 8 procent toegenomen zo bleek uit cijfers die Hart van Nederland kreeg van de politie.

Bron: nos.nl

 

Dit bericht is 3276 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail