Autisme en teamsport kunnen wel goed samen gaan

Facebooktwitterlinkedinmail

AUTISME

4 april 2016 – De komende dagen wordt er extra aandacht gevraagd voor een stoornis waar ruim 190.000 Nederlanders aan lijden: autisme-spectrum-stoornis. Zaterdag 2 april is namelijk door de VN uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag en begint ook voor de zevende keer de Autismeweek.

Het thema van de Autismeweek is dit jaar sport en bewegen. “Autisten hebben ook vaak last van depressies, angststoornissen en burn-outs”, vertelt Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporten helpt om deze problemen aan te pakken.”

Wat is een autisme-spectrum stoornis precies?

Hieronder vallen de diagnoses: Autisme-Spectrum-Stoornis (ASS), klassiek autismeAsperger en PDD-NOS (waaronder subgroep McDD).

Het is een stoornis waarmee je wordt geboren en waar je je hele leven mee te maken hebt. 190.000 Nederlanders hebben deze aandoening. Autisten verwerken geuren, geluiden en beelden op een andere manier dan de meeste mensen. Ze hebben vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

Je ziet ASS niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Hoe groot en op welke manier precies verschilt per persoon, en ook per levensfase.

 “Er zijn autisten die sociaal contact het liefst vermijden, maar er zijn ook autisten die zich juist graag onder andere mensen begeven.”

Volleybal

De 24-jarige Joep Tiernego heeft PDD-NOS en speelde drie jaar volleybal in de eredivisie en was één seizoen op Europees niveau actief. Nu doet hij met de Arnhemse club Arvevo mee in de eerste divisie. De NOS sprak met hem over zijn ervaring met sporten met autisme.

Bron , uitgebreid interview en video op nos.nl 

Dit bericht is 4091 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail