Nieuw onderzoek naar relatie tussen slaapproblemen en ADHD

Facebooktwitterlinkedinmail

6 september 2017 – Wetenschappelijk onderzoek moet gaan uitmaken of er een verband bestaat tussen ADHD en slaapproblemen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat dit psychisch ziektebeeld vaak samenhangt met een verstoord slaapritme, zo meldt de site rtlnieuws.nl.

“Uit veel onderzoek blijkt dat mensen met ADHD ook slaapproblemen hebben,”zegt wetenschapper Sandra Kooij tegen het magazine Scienmag. Het zou gaan om ongeveer 75 procent van de patiënten, zowel kinderen als volwassenen.

Twee kanten van dezelfde medaille

Kooij, oprichter van het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen, geeft deze dagen een aanzet voor meer onderzoek op de ECNP-conferentie in Parijs. Duizenden hersenwetenschappers van over de hele wereld treffen elkaar daar.

Kooij broedt op een ‘logische vervolgstap.’ Uit het samenvoegen van het bestaande onderzoeksmateriaal lijkt naar voren te komen dat, bij de meeste patiënten, ADHD en problemen met het slaappatroon met elkaar zijn verweven. Het zijn, aldus Kooij tegen Scienmag, ’twee kanten van dezelfde medaille, fysiologisch en mentaal’.

Opvallend alert in de avond

Het dag-en-nachtritme bij deze patiënten is verstoord, net als het patroon van een aantal lichamelijke processen: niet alleen het slaappatroon, maar ook dat van lichaamstemperatuur, beweging en de tijdstippen waarop mensen eten. Bij 75 procent van de patiënten breekt de ‘fysiologische slaapfase’ ongeveer een anderhalf uur later aan dan bij anderen. Ze zijn ’s avonds vaak ook opvallend alert.

Als het verband wordt bevestigd in vervolgonderzoek, kan de cruciale vraag worden gesteld: veroorzaakt ADHD slapeloosheid, of is het andersom? Kooij benadrukt dat niet alle vormen van ADHD in verband worden gebracht met de slaapproblemen. “Maar het heeft er steeds meer van weg dat dit een belangrijk element is.”

Bron: rtlnieuws.nl 

Dit bericht is 8525 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail