‘Gapen kan mogelijk het syndroom van Tourette genezen’

Facebooktwitterlinkedinmail

6 september 2017 – Als je iemand ziet gapen, dan is de kans groot dat je het ook doet. Gapen is immers besmettelijk. Nu hebben wetenschappers aan de Universiteit van Nottingham ook ontdekt waarom. Volgens het onderzoeksteam van de universiteit is gapen aanstekelijk omdat mensen geneigd zijn elkaar na te doen. Je neemt automatisch andermans woorden over, maar imiteert ook zijn bewegingen.

Het onderzoeksteam van de Universiteit van Nottingham wil nu hun conclusies gebruiken bij het behandelen van neurologische aandoeningen, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette.

Gilles de la Tourette

De onderzoekers ontdekten namelijk dat geeuwen geregeld wordt in het deel van het brein dat je spieren aanstuurt, de motorische cortex. Toevallig speelt juist dat deel van het brein ook een rol bij het syndroom van Gilles de la Tourette, waarbij iemand zonder het te willen bewegingen en geluiden maakt. Ook bij epilepsie en autisme is dat deel van het brein belangrijk.

Om te weten hoe die aandoeningen precies werken, kan het nuttig zijn om te weten hoe het komt dat gapen aanstekelijk is. Daarom keken de onderzoekers naar wat er in het brein van 36 proefpersonen gebeurde op het moment dat ze anderen zagen gapen, en of ze dat konden beïnvloeden.

Prikkelbaarheid

Een deel van die proefpersonen kreeg te horen dat het prima was om te gapen, anderen moesten deze aandrang onderdrukken. Hoe hoog de drang om te geeuwen was, was afhankelijk van hoe prikkelbaar de motorische cortex was. De wetenschappers konden de motorische cortex magnetisch stimuleren, en op deze wijze de prikkelbaarheid bij hun proefpersonen beïnvloeden.

Onder controle houden

OP deze manier konden de onderzoekers ervoor zorgen dat mensen sneller geneigd waren te gapen als ze iemand anders zagen gapen, maar konden ze ook het tegenovergestelde doen. Georgina Jackson, één van de wetenschappers, is van plan om die ontdekking te gebruiken bij andere aandoeningen: “Bij Tourette kunnen we die prikkelbaarheid dus ook onder controle houden, en misschien kunnen we op die manier ervoor zorgen dat de patiënt minder last heeft van tics,” zegt ze tegen de BBC.

Professor Stephen Jackson voegt eraan toe toe: “Als we kunnen begrijpen hoe veranderingen in dit deel van het brein aandoeningen veroorzaken, dan kunnen we die misschien ook genezen. Voor veel van deze aandoeningen zijn we nog op zoek naar behandelingen zonder medicijnen, en die hebben we nu misschien gevonden.”

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 5666 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail