Onderzoek naar seksuele behoeften van mensen met schizofrenie

Facebooktwitterlinkedinmail

13 maart 2023 – Seksuele gezondheid is een van de belangrijkste gebieden van gezondheid en fundamentele mensenrechten waaraan bij onderzoek en de behandeling van mensen met schizofrenie minder aandacht wordt besteed. De meeste onderzoeken hebben zich gericht op seksuele disfunctie in plaats van op de seksuele behoeften van mensen met schizofrenie. Deze studie onderzoekt de seksuele behoeften van mensen met schizofrenie en identificeert factoren die seksuele activiteiten belemmeren.

Men heeft een kwalitatief onderzoek uitgevoerd met behulp van een beschrijvende fenomenologische benadering. Gegevens werden verzameld in een psychiatrisch instelling in China. In totaal werden 20 patiënten met schizofrenie uitgekozen door middel van doelgerichte steekproeven. Met hen werden face-to-face semigestructureerde diepte-interviews gehouden. Interviewopnamen werden uitgeschreven door het onderzoeksteam en de transcripties werden geanalyseerd door twee onafhankelijke codeurs met Colaizzi’s beschrijvende analysekader met behulp van NVivo 11-software. Voor de rapportage is gebruik gemaakt van de geconsolideerde criteria voor rapportage kwalitatieve onderzoekschecklist.

Resultaten

De gegevensanalyse bracht 10 subthema’s aan het licht, onderverdeeld in 3 macrothema’s: (1) meerdere barrières belemmeren seksuele activiteit; (2) betekenis van seks; en (3) voorwaarden voor het vervullen van seksuele behoeften.

Conclusie

Een slechte seksuele kwaliteit van leven kan voorkomen bij patiënten met schizofrenie. Bovendien verloren mensen met schizofrenie hun interesse in het onderhouden van een actief seksleven niet. Geestelijke gezondheidszorg zou aan seksuele gezondheid  bij de behandelingen van mensen met schizofrenie meer aandacht moeten besteden.

Bron: pubmed.ncb.nlm.nih.gov 

 

Dit bericht is 1708 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail