Onderzoek naar erfelijkheid van ADHD – doe je mee?

Facebooktwitterlinkedinmail

16 maart 2022 – Het IMpact-project is een grote studie naar ADHD aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze kijken onder andere naar de erfelijkheid, maar ook naar de impact van voeding en de link tussen creativiteit en ADHD. Vind je het goed en leuk om bij te dragen aan de wetenschap? Lees dan deze oproep voor een deelonderzoek van deze grote studie >>

Online deelname voor volwassenen met en zonder ADHD
Dit onderzoek focust op erfelijkheid van ADHD en neemt ook het aspect voeding mee. Deelname gebeurt grotendeels online! Mensen tussen de 18 en 60 jaar zijn welkom. Met ADHD en uiteraard ook een controlegroep zonder ADHD. Je krijgt een kleine vergoeding als dank voor deelname.

Wil je een steentje bijdragen aan de wetenschap over ADHD? Lees dan verder!

Het IMpACT-team van het Radbouwumc is zowel op zoek naar deelnemers met ADHD, als naar deelnemers zonder ADHD. Om deel te kunnen nemen bent u tussen de 18 en 60 jaar oud en van Nederlandse afkomst (i.v.m. genetisch onderzoek).

Het onderzoek

De afdelingen psychiatrie en genetica van het Radboudumc doen onderzoek naar de oorzaken van ADHD. Er zijn inmiddels aanwijzingen dat (de eigenschappen van) ADHD voor een deel erfelijk bepaald is. Dit betekent dat iemand een verhoogde kans heeft op ADHD wanneer andere familieleden dit ook hebben.

Daarnaast richten we het onderzoek op verschillende cognitieve vaardigheden, zoals creativiteit en concentratie. Naast erfelijke factoren lijkt mogelijk ook de samenstelling van bacteriën in de darmen een effect te hebben op het ontstaan van AD(H)D. De bacteriën kunnen wij onderzoeken door een beetje van uw ontlasting te verzamelen.

Deelname aan het onderzoek

Wanneer u deelneemt aan ons onderzoek zullen we u vragen om via het internet een aantal vragenlijsten in te vullen, wat ca. 2 uur in beslag neemt. Het is niet nodig om fysiek bij ons langs te komen. Na het invullen van de vragenlijsten willen we graag een video belafspraak met u maken voor het afnemen van het telefonisch interview. Deze afspraak zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen. Na de telefonische belafspraak krijgt u een pakketje met containers thuisgestuurd. Wij willen graag een beetje van uw ontlasting en speeksel verzamelen in een speciaal daarvoor ontwikkeld buisje voor het onderzoek.
Vergoeding

U krijgt een vergoeding van 25 euro voor uw deelname.

Meer informatie

Wilt u meer weten of dit onderzoek of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op via adhderfelijkheid@umcn.nl

Voor meer informatie kunt u tevens op onze website terecht: www.impactadhdgenomics.com >>

Namens het IMpACT-team, Lisa Horstman, MSc

Bron: impulsenwoortblind.nl

Dit bericht is 2742 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail