Instagram heeft de slechtste invloed op mentale gezondheid jongeren

Facebooktwitterlinkedinmail

20 mei 2017 – Van alle sociale media heeft Instagram de slechtste invloed op de mentale gezondheid van jongeren. Dat concluderen Britse onderzoekers na het ondervragen van 1.479 jongeren in de leeftijd van 14 tot 24 jaar, zo meldt NU.nl

Instagram heeft een negatieve invloed op het lichaamsbeeld en de slaapkwaliteit van jongeren en zorgt voor angst om dingen te missen (Fear of missing out).  Wel wordt het medium positief gewaardeerd wat betreft zelfexpressie en identiteit.

Deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd naar welke invloed sociale media-platformen hebben op dingen als angst, eenzaamheid en maatschappelijke participatie. YouTube werd het hoogst gewaardeerd, gevolgd door Twitter. Facebook en Snapchat kwamen derde en vierde.

Pop-ups
“Hoewel de platforms bedoeld zijn om jonge mensen met elkaar te verbinden, wakkeren ze bij sommigen een geestelijk gezondheidsprobleem aan”, stelt de Royal Society for Public Health (RSPH). De RSPH raadt dan ook aan om pop-ups in te schakelen voor sites als Twitter en Facebook die waarschuwen voor veelvuldig gebruik.

“Het is interessant om te zien dat Instagram en Snapchat het slechtst scoren”, stelt Shirley Cramer van RSPH in The Telegraph. “Beide platforms zijn voornamelijk gericht op beeld en het lijkt erop dat ze gevoelens van angst en onkunde oproepen.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 8015 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail