Ombudsman: schuldhulpverlening schiet tekort

Facebooktwitterlinkedinmail

factuur
12 mei 2016 – De schuldhulpverlening schiet tekort, omdat de overheid te veel uitgaat van de zelfredzaamheid van mensen. Dat schrijft de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een kritisch rapport.  Mensen die met problematische schulden kampen, worden te makkelijk weggestuurd volgens de ombudsman, terwijl het vaak juist mensen zijn die zichzelf niet makkelijk kunnen redden, zo meldt de nos.nl 

Niet alle gemeenten zijn bereid iedereen te helpen met schulden

Van Zutphen vindt dat iedereen die aanklopt bij de gemeente, te woord gestaan moet worden. Als voorbeeld noemt hij woningbezitters. Die worden volgens de Van Zutphen vaak weggestuurd, omdat ze nog geen aanspraak hebben gemaakt op het kapitaal van het eigen huis om schulden af te betalen. De ombudsman vindt dat ook die groep direct verder geholpen moet worden.

De Nationale ombudsman is al langer bezig met zijn onderzoek naar schuldhulpverlening. Hij pleitte onlangs nog voor een moratorium. Dat is een periode van zes maanden waarin schuldeisers geen actie meer mogen ondernemen, om de mensen met schulden wat ademruimte te geven. Ook de Rijksoverheid kan fel optreden als er nog boetes openstaan. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Klijnsma erkende toen al dat de overheidsinstellingen informatie beter moeten uitwisselen om de problemen van de schuldenaar niet verder te vergroten.

Van Zutphen roept staatssecretaris Jetta Klijnsma op over knelpunten in gesprek te gaan met de gemeenten.Hij wil dat ze gemeenten erop wijst dat ze maatwerk moeten leveren, geen drempels moeten opwerpen voordat iemand geholpen wordt en ook beter moeten kijken naar het gedrag dat de schulden veroorzaakt. Staatssecretaris Klijnsma erkent het belang van een goede schuldhulpverlening: “Daarom heeft het kabinet eerder al 100 miljoen euro extra gegeven aan gemeenten voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening.”

Klijnsma zegt dat ze de bevindingen van de ombudsman zal meenemen in de beoordeling van de schuldhulpverlening door gemeenten.

Bron: nos.nl 

Dit bericht is 2676 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail