Obesitas verhoogt het risico op psychische aandoeningen

Facebooktwitterlinkedinmail

10 augustus 2020 – Obesitas heeft een negatieve invloed op de doorbloeding van hersenen.  Een onderzoek, gepubliceerd in een vaktijdschrift over Alzheimer,  toont aan dat er een verband is tussen (over)gewicht en de doorbloeding van de hersenen.  Dit verhoogt het risico op Alzheimer maar ook op psychische aandoeningen zoals depressie, ADHD en schizofrenie. 

De onderzoekers  analyseerden meer dan 35.000 functionele neuroimaging-scans met behulp van computertomografie met enkelvoudige fotonemissie (SPECT) van meer dan 17.000 individuen om de bloedstroom en hersenactiviteit te meten. Een lage cerebrale doorbloeding is een belangrijke  voorspeller dat een persoon de ziekte van Alzheimer kan ontwikkelen. Het wordt ook in verband gebracht met depressie, ADHD, bipolaire stoornis, schizofrenie en andere psychiatrische  aandoeningen.

Dit onderzoek toont aan dat overgewicht of obesitas ernstige gevolgen heeft voor de hersenactiviteit en het risico  op Alzheimer en andere psychiatrische en cognitieve aandoeningen vergroot ”, aldus Daniel G. Amen , MD, de hoofdauteur van het onderzoek en oprichter van Amen Clinics, een van de leidende hersengerichte klinieken voor geestelijke gezondheidszorg in de Verenigde Staten.

Dr. Amen en zijn collega’s leveren overtuigend bewijs dat obesitas de bloedtoevoer naar de hersenen verandert en de ziekte van Alzheimer bevorderen. ” Dit is een belangrijke stap vooruit omdat het direct laat zien hoe de hersenen reageren op ons lichaam.”

Gezien de laatste statistieken die aantonen dat 72% van de Amerikanen te zwaar is, waarvan 42% zwaarlijvig is, is dit verontrustend nieuws voor de psychische en cognitieve gezondheid in de Verenigde Staten, maar dit geldt natuurlijk ook voor andere landen.

Het onderzoek  benadrukt de noodzaak om obesitas aan te pakken als een middel om de hersenfunctie te verbeteren, of het nu gaat om initiatieven voor de preventie van de ziekte van Alzheimer of pogingen om de cognitieve functies bij jongere populaties te optimaliseren.

Hoewel de resultaten van deze studie zeer zorgwekkend zijn, is er hoop. Dr. Amen voegde toe: “Een van de belangrijkste lessen die we hebben geleerd door 30 jaar functionele hersenafbeeldingsstudies uit te voeren, is dat hersenen kunnen worden verbeterd wanneer je ze in een helende omgeving plaatst door hersengezonde gewoonten aan te nemen, zoals een gezonde calorie. -smart dieet en regelmatige lichaamsbeweging. ”

Bron: eurekalert.org

Dit bericht is 7136 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail