Novarum biedt online behandeling voor eetbuistoornis (BED)

Facebooktwitterlinkedinmail

27 februari 2020 – BEDonline is een toonaangevende behandeling voor het verminderen van eetbuien (Eetbuistoornis) voor patiënten met een eetbuistoornis. BEDonline is ontwikkeld volgens internationale richtlijnen en gebaseerd op de bewezen effectieve behandeling Cognitive Behavior Therapy Enhanced (CBT-E) ontwikkeld door Christopher Fairburn.

Verwezen patiënten hebben een intake en adviesgesprek op een locatie van Novarum, daarna vind de behandeling online én telefonisch plaats. Het doel van de behandeling is leren wat de oorzaak van de  eetbuien is en handvatten bieden deze te voorkomen. Omdat het een online programma is, kunnen de opdrachten gemaakt worden wanneer dat voor de patiënt goed uitkomt. Daarnaast is er wekelijks direct telefonisch contact met een vaste behandelaar van Novarum.

Zodoende kunnen patiënten laagdrempelig, vanuit de eigen omgeving, in hun eigen tijd werken aan het overwinnen van hun eetbuien. Aan het einde van de behandeling maken ze een behoudplan om een terugval te voorkomen. Na de behandeling kunnen ze nog 6 maanden gebruik maken van de internetomgeving van BEDonline. De behandeling is in het buitenland bewezen effectief voor overwinnen van eetbuien en wordt nu voor het eerst in Nederland onderzocht.

Binnen Novarum is een BEDonline pilot gedraaid met overtuigende resultaten (N=15). Na de behandeling was er een significante afname op de Eating Disorder ExaminationQuestionnaire en van het aantal eetbuien. De resultaten van deze pilot waren effectiever dan  reguliere face-to-face behandeling en andere online behandelingen. Daarom wil Novarum BEDonline nu op grote schaal in Nederland onderzoeken

Voor wie is de internetbehandeling?

  • De internetbehandeling is voor mensen met een BMI tussen de 19.5 en 40, die last hebben van terugkerende periodes van eetbuien en minimaal 18 jaar oud zijn. Zij mogen niet braken.

Duur van de behandeling

  • De behandeling duurt 12 weken. 

Voordelen van de internetbehandeling

  • laagdrempelige behandeling volgens de laatste richtlijnen
  • geen wekelijkse reistijd en reiskosten
  • je kunt informatie en oefeningen terug lezen, ook na de behandeling
  • meer eigen regie / eigen controle / zelfmanagement
  • online vanuit je eigen omgeving en op het moment dat het jou uitkomt werken aan jezelf en het overwinnen van jouw eetbuien
  • kortere wachttijd dan voor een face-to-face behandeling

Heb jij een eetbuistoornis? Novarum biedt hulp 

Een eetstoornis verdwijnt zelden uit zichzelf. Cliënten kunnen altijd vrijblijvend een e-consult aanvragen bij Novarum (www.novarum.nl). Een van onze behandelaren geeft ze dan gratis advies zodat ze na kunnen gaan of de behandeling bij Novarum goede optie zou zijn. Met een verwijsbrief kunnen ze ook direct online een afspraak maken bij Novarum. Meer informatie is te vinden op https://novarum.nl/eetbuistoornis, of per mail via onderzoek@novarum.nl!

Bron: persbericht

Dit bericht is 3863 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail