Noodsteun om voedselbanken draaiende te houden

Facebooktwitterlinkedinmail

25 maart 2020 – Het calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland krijgt financiele hulp van het kabinet. Dat hebben staatssecretaris Van Ark (SZW) en minister Schouten (LNV) besloten. Er wordt eenmalig een subsidie van vier miljoen euro als vangnet voor het calamiteitenfonds beschikbaar gesteld. Dit gebeurt in het kader van de Corona-crisismaatregelen van het kabinet.

Problemen voedselbank
Een aantal voedselbanken kampt met problemen, variërend van een gebrek aan ervaren personeel, te weinig aanvoer van voedsel, maar ook locaties die vanwege het coronavirus niet langer geschikt zijn voor de uitgifte van voedselpakketten.

Actieteam
Voedselbanken proberen eerst lokaal een oplossing te zoeken. Ook is er een actieteam van de ministeries van SZW en LNV, VNG en Voedselbanken Nederland dat helpt knelpunten op te lossen.

Tijdelijke noodoplossing
Is deze steun niet afdoende, dan kunnen voedselbanken als tijdelijke noodoplossing via de landelijke voedselbank een beroep doen op het calamiteitenfonds. Dit wordt gevuld met middelen van Voedselbanken Nederland zelf en uit donaties. De noodsteun van het kabinet is een vangnet voor als de middelen in het fonds niet toereikend zijn.

Er zijn 170 voedselbanken in Nederland aangesloten bij Voedselbanken Nederland, met tien distributiecentra en 515 uitgiftepunten. Zeventien voedselbanken meldden de afgelopen dagen knelpunten. Voedselbanken Nederland benadrukt dat het veelal gaat om tijdelijke problemen.

Meer informatie: 

Bron: vng.nl 

Dit bericht is 1919 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail