Nieuwe gebouw psychiatrie & verslaving is klaar om cliënten te ontvangen

Facebooktwitterlinkedinmail

2 april 2022 – De nieuwe afdeling psychiatrie & verslaving van GGZ Delfland is vorig jaar al gestart, maar het nieuwe gebouw, het Paard, is nu ook klaar om cliënten te ontvangen. Op het terrein van GGZ Delfland aan de Sint Jorisweg in Delft is iets minder dan een jaar geleden de eerste paal geslagen voor deze nieuwe kliniek.

Aanstaande maandag 4 april is het mogelijk op het gebouw te bezichtigen voordat de cliënten hun intrek nemen later volgende week. Tussen 14.00 en 17.00 uur is het mogelijk om mee te lopen met een rondleiding. Neem contact met mij op om een tijd af te spreken. Er komt volgende week ook een filmpje beschikbaar van het nieuwe gebouw.

Langdurige zorg

In deze nieuwe voorziening komen mensen te verblijven met psychische problemen die langdurige zorg nodig hebben. Ook mensen met psychische problemen in combinatie met een verslaving, ook wel bekend als dubbele diagnose, gaan hier verblijven en kunnen in de nieuwe voorziening onder één dak begeleid en behandeld worden. Bij een verslaving kun je denken aan bijvoorbeeld softdrugs en/of alcohol. GGZ Delfland behandelt geen harddrugsverslavingen. Het gaat om cliënten die vallen onder de wet langdurige zorg (Wlz), maar ook cliënten met een Wmo-indicatie (Wet maatschappelijke ondersteuning). Daarnaast starten we een nieuwe afdeling met 10 plekken voor cliënten die wel een verleden in verslaving hebben, maar bij wie het lukt om zich van verslavende middelen te onthouden. Behandeling zal in het teken staan van het abstinent (zich vrijwillig onthouden van verslavende middelen) blijven en het opbouwen van een gezonde leefstijl met, waar mogelijk, steeds meer zelfstandigheid.

Eerste gasvrije gebouw binnen GGZ Delfland

Het nieuwe gebouw dat bestaat uit een combinatie van reguliere en systeembouw, is het eerste gasvrije gebouw binnen GGZ Delfland. En met onder andere zonnepanelen op het gehele dak en 4 warmtepompen, is het een bijna energie neutraal gebouw, een zogenaamde BENG. Het gebouw bestaat uit 3 etages, waarvan de bovenste 2 etages ruimte bieden voor 40 cliënten, verspreid over 4 woondelen. Ieder woondeel bestaat uit 10 kamers en beschikt over een eigen gezamenlijke keuken, woonkamer en balkon. In de dakopbouw bevindt zich een grote gemeenschappelijke ruimte. De kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet.

Voorgeschiedenis

Al in 2018 hebben Gemeente Delft, DSW Zorgkantoor, stichting Perspektief en GGZ Delfland afgesproken dat GGZ Delfland een dergelijke voorziening zou opstarten voor cliënten met een langdurige zorgvraag, soms in combinatie met een verslaving. Nu is dat dan zover. Begin 2022 stromen er 40 cliënten in die nu nog bij Perspektief verblijven. Veel van deze cliënten zijn al bekend bij GGZ Delfland, omdat zij al door de behandelaren uit de FACT-teams van GGZ Delfland behandeld worden bij Perspektief. Met de nieuwe voorziening komen deze cliënten integraal over van Perspektief naar GGZ Delfland en wordt het mogelijk om het langdurig verblijven, begeleiden en behandelen voor deze groep cliënten onder één dak geïntegreerd aan te bieden. Na de instroom van de cliënten van Perspektief is er ook ruimte voor andere zorgaanbieders om cliënten door te verwijzen naar deze voorziening.

Informatie

https://www.ggz-delfland.nl/behandelingen/geintegreerde-dubbele-diagnose-behandeling/

https://www.ggz-delfland.nl/locaties/delft-sint-jorisweg/

https://www.ggz-delfland.nl/behandelingen/detoxificatie/

https://www.werkenbijggzdelfland.nl/vacatures/verpleegkundigen/verpleegkundige-pv-4470/

filmpje uit 2021 over langdurige zorg voorziening: https://youtu.be/bTwJpJaGBTs

Bron: persbericht

Dit bericht is 2409 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail